Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, καθώς και στη γειτονική Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και τον Παναμά.Σε πανικό οι κάτοικοι. Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κολομβία μετά από τον σεισμό 7,4 Ρίχτερ π ου έπληξε σήμερα την Κολομβία ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες κάτω από τα συντρίμμια και έχουν στηθεί επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους. Ο δήμαρχος της Περέιρα, Μαουρίτσιο Σαλαζάρ, επιβεβαίωσε έναν προκαταρκτικό απολογισμό 18 νεκρών και δεκάδων τραυματιών ενώ λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Μανιζάλες ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 115 χλμ., ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη χώρα, καθώς και στη γειτονική Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και τον Παναμά. Προκάλεσε ζημιές σε κτίρια με τον κόσμο να απομακρύνεται από αυτά έντρομος.

Η γεωλογική υπηρεσία της Κολομβίας δήλωσε ότι το μέγεθος του σεισμού, που σημειώθηκε στις 7:30 π.μ. τοπική ώρα (1:30 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), ήταν 7,4 και το βάθος του ήταν 60 μίλια. Το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι δήλωσε ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση για τσουνάμι. Και οι δύο ανέφεραν το επίκεντρο στο Σαν Χοσέ Ντελ Παλμάρ, μια κοινότητα περίπου 250 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στον Ισημερινό και μέχρι τον Παναμά στα βόρεια, και προκάλεσε εκκενώσεις κτιρίων στην Μπογκοτά.

Ο δήμαρχος της πόλης Περέρια δήλωσε ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τους σεισμούς, ενώ ο δήμαρχος της Μανισάλες, δυτικά της Μπογκοτά, δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη του.

Ο δήμαρχος της Κάλι, μιας πόλης 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων στη δυτική Κολομβία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 κτίρια κατέρρευσαν μετά τον σεισμό.

Τα νοσοκομεία στην Κάλι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν από τους ασθενείς τους. Σειρές ηλικιωμένων σε νοσοκομειακά κρεβάτια εθεάθησαν έξω.

Στο Τσόκο, κάτοικοι εθεάθησαν να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους καθώς ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν γύρω τους.

Σκόνη κάλυψε τα πάντα ενώ μια γυναίκα – όπως φαίνεται σε βίντεο- στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί έπεσε στο οδόστρωμα ενώ λίγο πιο πέρα άλλες γυναίκες αγκαλιασμένες παρακολουθούν όσα εκτυλίσσονται γύρω τους σοκαρισμένες.

Στα πρώτα βίντεο τα οποία καταγράφηκαν, πολίτες σπεύδουν στα συντρίμμια των κτιρίων για να δουν αν υπάρχουν τυχόν τραυματίες και να βοηθήσουν ενώ οι αρχές παροτρύνουν όλους τους Κολομβιανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε κτίρια που κατέρρευσαν, ανεστάλη η λειτουργία 6 αεροδρομίων
Τουλάχιστον 20 κτίρια κατέρρευσαν στο Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας και άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτά από την ισχυρή σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών που έπληξε σήμερα την Κολομβία. Ο δήμαρχος της πόλης Αλεχάντρο Έντερ δήλωσε ότι ζήτησε από ομάδες από την Μπογοτά και το Μεντεγίν να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης. Έκανε λόγο για «μεγάλες ζημιές», που αξιολογούνται με τη χρήση drones.

Η κολομβιανή αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι ζημιές έχουν υποστεί τα αεροδρόμια Περέιρα, Μανιθάλες, Κίμπντο, Αρμένια, Καρτάγο Μπουέναβεντουρα. Η λειτουργία αυτών των αεροδρομίων διεκόπη.

Κτίρια στη Μπογοτά εκκενώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Ρισαράλντα, Χουάν Ντιέγκο Πατίνο, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Blu ότι υπήρξαν «σοβαρές ζημιές σε ορισμένα κτίρια» στην Περέιρα, την πρωτεύουσα της επαρχίας. «Αυτό που μόλις συνέβη είναι πολύ σοβαρό. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές, με τραυματίες και προσόψεις κτιρίων να έχουν καταρρεύσει», είπε. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών της Κολομβίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές για να επαληθεύσει πιθανές ζημιές. Ο δήμαρχος της Μπογκοτά, Κάρλος Γκαλάν, δήλωσε στο X ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην πρωτεύουσα. Στο Κάλι, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων εθεάθη συγκεντρωμένο γύρω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Ρισαράλντα, Χουάν Ντιέγκο Πατίνο, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Blu ότι υπήρξαν «σοβαρές ζημιές σε ορισμένα κτίρια» στην Περέιρα, την πρωτεύουσα της επαρχίας. «Αυτό που μόλις συνέβη είναι πολύ σοβαρό. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές, με τραυματίες και προσόψεις κτιρίων να έχουν καταρρεύσει», είπε. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών της Κολομβίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές για να επαληθεύσει πιθανές ζημιές. Ο δήμαρχος της Μπογκοτά, Κάρλος Γκαλάν, δήλωσε στο X ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην πρωτεύουσα. Στο Κάλι, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων εθεάθη συγκεντρωμένο γύρω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Έκτακτος συντονισμός από τον πρόεδρο της χώρας μετά τον σεισμό
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρντο ντε λα Εσπριέλα, δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ηγείται της έκτακτης ανάγκης και θα μεταβεί στην περιοχή του σεισμού.

«Έχω αναλάβει άμεσα την ηγεσία της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στο Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ. Έχω διατάξει την εγκατάσταση ενός Ενιαίου Σταθμού Επιχειρήσεων για τον συντονισμό της αντιμετώπισης των ζημιών και των πληγέντων. Έχω ζητήσει μια λεπτομερή αναφορά της κατάστασης και των πιο επειγουσών αναγκών. Επίσης, θα βρίσκομαι προσωπικά στην Περέιρα για να συνοδεύσω τους πληγέντες και να επιβεβαιώσω την ανταπόκριση της Κυβέρνησης. Δεν είστε μόνοι. Το Κράτος είναι παρόν και δρα» έγραψε στην ανάρτησή του.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην Κολομβία λόγω της θέσης της στον Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, μια τεκτονική ζώνη όπου συναντώνται οι πλάκες της Γης. Περίπου το 90% των μεγαλύτερων σεισμών στον κόσμο συμβαίνουν εντός της ζώνης.

Η Βενεζουέλα επλήγη από καταστροφικούς διπλούς σεισμούς τον Ιούνιο, οι οποίοι σκότωσαν περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, κυρίως στην ακτή κοντά στην πρωτεύουσα, Καράκας.

Οι νοτιοανατολικές και ανατολικότερες περιοχές της Κολομβίας δεν είναι τόσο σεισμικά ενεργές όσο η υπόλοιπη χώρα.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός της Κολομβίας συνέβη τον Αύγουστο του 1868, στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού, και σκότωσε περίπου 70.000 ανθρώπους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook