Τουλάχιστον 1,4 εκ. λιγότερα άτομα, μειωμένα κατά 21% σε σχέση με το 2019 έλαβαν φροντίδα για τη φυματίωση το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από περισσότερες από 80 χώρες για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Στρασβούργο, οι χώρες με τις υψηλότερες μειώσεις στην φροντίδα κατά της φυματίωσης είναι η Ινδονησία με 42%, η Νότια Αφρική με 41%, οι Φιλιππίνες με 37% και η Ινδία με 25%, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων που θα αναχαιτίσουν την ασθένεια εν μέσω πανδημίας.

«Η διαταραχή στις βασικές υπηρεσίες για άτομα με φυματίωση είναι μόνο ένα τραγικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου, οι οποίοι είχαν ήδη υψηλότερο κίνδυνο για φυματίωση», δήλωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος σημειώνοντας πως τα απογοητευτικά δεδομένα της έρευνας επισημαίνουν την ανάγκη οι χώρες να θέσουν την καθολική κάλυψη υγείας ως βασική προτεραιότητα καθώς ανταποκρίνονται από την πανδημία, για να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για φυματίωση και όλες τις ασθένειες.

Η δημιουργία συστημάτων υγείας έτσι ώστε όλοι να μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται είναι το κλειδί. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παροχή υπηρεσιών, ενισχύοντας τον έλεγχο των λοιμώξεων με επέκταση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών για παροχή εξ αποστάσεως συμβουλών και υποστήριξης και παροχή πρόληψης και φροντίδας από φυματίωση στο σπίτι.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει από φυματίωση το 2020, απλώς και μόνο επειδή δεν μπόρεσαν να λάβουν διάγνωση.

Αυτό δεν είναι ένα νέο πρόβλημα: πριν χτυπηθεί το COVID-19, το χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού των ατόμων που αναπτύσσουν φυματίωση κάθε χρόνο και του ετήσιου αριθμού ατόμων που αναφέρθηκαν επίσημα ως διαγνωσμένων με φυματίωση ήταν περίπου 3 εκατομμύρια. Η πανδημία έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι μέσω της αποκατάστασης και της βελτιωμένης ανίχνευσης φυματίωσης για γρήγορο εντοπισμό ατόμων με λοίμωξη από φυματίωση ή ασθένεια φυματίωσης. Νέα καθοδήγηση που εκδόθηκε από την ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των κοινοτήτων, τους πληθυσμούς με τον υψηλότερο κίνδυνο φυματίωσης και τις τοποθεσίες που επηρεάζονται περισσότερο για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πιο κατάλληλες υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας πιο συστηματικής χρήσης προσεγγίσεων διαλογής που χρησιμοποιούν νέα εργαλεία.

Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση μοριακών ταχέων διαγνωστικών εξετάσεων, τη χρήση ηλεκτρονικής ανίχνευσης για την ερμηνεία της ακτινογραφίας στο στήθος και τη χρήση ενός ευρύτερου φάσματος προσεγγίσεων για τον έλεγχο των ατόμων που ζουν με HIV για φυματίωση. Οι συστάσεις συνοδεύονται από έναν επιχειρησιακό οδηγό για τη διευκόλυνση της διάθεσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης εορτάζεται στις 24 Μαρτίου κάθε έτους για να ευαισθητοποιήσει και να κατανοήσει έναν από τους κορυφαίους μολυσματικούς δολοφόνους του κόσμου και να καταλύσει τη δράση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία, τον κοινωνικό και τον οικονομικό του κόσμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook