Αν και τερματίζει στην πρώτη θέση στις κάλπες του Ισραήλ, θεωρείται αβέβαιο το πολιτικό του μέλλον καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών για να σχηματίσει κυβέρνησ

Ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο χθες Τρίτη για μια “τεράστια νίκη της δεξιάς” στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών, όμως τώρα πρέπει να κερδίσει συμμάχους προκειμένου να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες.

Ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ απέτυχε να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας στην τέταρτη εκλογική αναμέτρησή του δύο χρόνια, με ούτε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε τους αντιπάλους του να μπορούν να σχεδιάσουν έναν ασφαλή δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις και τα πρώιμα αποτελέσματα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Νετανιάχου είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπέννεττ, με τον οποίο είχε μια φιλόνικη σχέση με τα χρόνια. Ο Μπενέτ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δεν έχει ανακοινώνησει αν θα υποστηρίξει ξανά τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός ενός άλλου δεξιού κόμματος, ο Γκιντεόν Σαάρ της Νέας Ελπίδας, είπε μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

Για τον Νετανιάχου, τον ηγέτη με τη μεγαλύτερη θητεία στο Ισραήλ με 15 χρόνια στο τιμόνι, διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πολιτική επιβίωση καθώς εξελίσσεται η δίκη του. Μια έκτη θητεία επομένως θα του προσφέρει τη μοναδική ελπίδα να κερδίσει μια ανάκληση με τη θέσπιση νομοθεσίας που παρέχει σε έναν επικεφαλής ηγέτη ασυλία από τη δίωξη, σχολιάζει το Bloomberg.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook