Κριτική στην Άγκυρα άσκησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την αποχώρηση της Τουρκίας από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Μιλώντας σήμερα στην Ομοσπονδιακή Βουλή ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο θα συζητηθεί όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Μέρκελ υποστήριξε ταυτόχρονα την ανάγκη να ανανεωθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές περιπτώσεις καταπατώνται. Το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα άκρως λυπηρό μήνυμα. Θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να παραμείνει μέλος του Συμφώνου», είπε η Μέρκελ στο Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο).

«Αφωνία στις σχέσεις με την Τουρκία δεν οδηγεί πουθενά. Για αυτό θα συζητήσουμε, πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε ξανά έναν διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα και η πρόκληση της μετανάστευσης είναι ένα από αυτά», σημείωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία να ανανεωθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό. Η καγκελάριος τόνισε επ΄αυτού:

«Γνωρίζω ότι ασκείται πολύ κριτική σε αυτήν τη Δήλωση. Αλλά παρά την κριτική μπορούμε να πούμε ότι με αυτόν το τρόπο επιτύχαμε πολλά καλά. Κατορθώσαμε να καταπολεμήσουμε επιτυχώς το απάνθρωπο εμπόριο των διακινητών, ο αριθμός των παράνομων εισόδων προς την Ελλάδα υποχώρησε, το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των νεκρών στο Αιγαίο. Η συνέχιση αυτής της συνεργασίας είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook