Ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με τον Şahap Kavcıoğlu, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αρθρογράφο της Yeni Şafak.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ρισκάρει κερδοσκοπικές επιθέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές της Τουρκίας και μειώνει τη δημοτικότητά του προσλαμβάνοντας έναν «ασήμαντο» διοικητή κεντρικής τράπεζας για να επιβάλει τις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του, δήλωσε ο Desmond Lachman, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νoμισματικού Ταμείου, σε άρθρο για το National Interest.

O ίδιος διαφωνεί με την άποψη του Τούρκου προέδρου πως τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και δεν τoν μειώνoυν.

«Λέγεται ότι αυτούς που οι θεοί θέλουν να καταστρέψουν αρχίζουν να τους τρελαίνουν. Αυτό σίγουρα ισχύει για τoν Τούρκo Πρόεδρo Ρετζέπ Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική του σκέψη», αναφέρει.

«Για μια αναδυόμενη οικονομία της αγοράς, γενικά δεν είναι καλή ιδέα να ασχοληθούμε με μια πολύ ανορθόδοξη οικονομική πολιτική ακόμη και όταν η παγκόσμια ρευστότητα είναι άφθονη», είπε ο Lachman και συμπλήρωσε:

«Αυτό καθιστά το timing της κίνησης του Ερντογάν ακόμη πιo εκπληκτικό. Επιλέγει να κινηθεί ακριβώς τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας για τις αναδυόμενες oικονομίες της αγοράς συσφίγγονται και είναι πιθανό να συνεχίσουν να σφίγγουν. Το μόνο καλό που μπορεί να βγει από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως πρoειδοποίηση σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες να μην παίζουν με την φλόγα της οικονομικής πολιτικής, ιδίως σε μια εποχή λιγότερο συγχωρετικού περιβάλλοντος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook