«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Εκτός ορίων φαίνεται πως κινείται η πανδημία στην Πορτογαλία, με τον αριθμό των ΜΕΘ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εξαντλούνται, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια –στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα– για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στην χώρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει την απάντησή της στην πανδημία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και ο περισσότερος κόσμος να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως εξωθεί στα άκρα το σύστημα υγείας, εκτοξεύοντας παράλληλα και τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην COVID-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο.

Ρεκόρ σημείωσε και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από COVID-19 που ανακοινώθηκε χθες, ο οποίος έφτασε τους 221, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 9.686 στη χώρα, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες για το προηγούμενο 24ωρο έπεσε σε 13.544, από το ρεκόρ των 14.647 νέων κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook