Προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους:

«Ενέπνευσε τη ζωή αμέτρητων νέων»

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «ενέπνευσε τη ζωή αμέτρητων νέων».

Μιλώντας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι Φίλιππος «βοήθησε να οδηγηθεί η Βασιλική Οικογένεια και η μοναρχία, ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αναμφισβήτητα ζωτικός για την ισορροπία και την ευτυχία της εθνικής μας ζωής». Ο Τζόνσον σημείωσε ότι έλαβε την είδηση ​​για το θάνατο του δούκα «με μεγάλη λύπη».

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε την αγάπη των γενεών εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο», είπε. Αποτίνοντας φόρο τιμής στον ρόλο του δούκα ως ρτου μεγαλύτερου συμβούλου στην ιστορία, ο Μπόρις Τζόνσον θυμήθηκε επίσης τον πρίγκιπα Φίλιππο ως έναν από τους τελευταίους επιζώντες ανθρώπους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Από αυτή τη σύγκρουση πήρε μια ηθική που εφάρμοσε σε όλες τις άνευ προηγουμένου αλλαγές της μεταπολεμικής εποχής», δήλωσε. «Όπως και ο έμπειρος οδηγός μεταφοράς που ήταν, βοήθησε στην καθοδήγηση της Βασιλικής Οικογένειας και της μοναρχίας, έτσι ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αναμφισβήτητα ζωτικός για την ισορροπία και την ευτυχία της εθνικής μας ζωής», πρόσθεσε.

Τζάστιν Γουέλμπι, Αρχιεπίσκοπος Καντέμπουρι

«Συμμετέχω με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία στον θρήνο για την απώλεια του Βασιλείου του Πρίγκιπα Φιλίππου, του Δούκα του Εδιμβούργου και να ευχαριστήσω τον Θεό για την εξαιρετικά αφοσιωμένη ζωή του».

«Στις περιπτώσεις που τον συνάντησα, με εντυπωσίαζε πάντα η προφανής χαρά του στη ζωή, το μυαλό του και η ικανότητά του να επικοινωνεί με ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο και τρόπο ζωής. Ήταν ικανός να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετοι και ξεχωριστοί».

Κιρ Στάρμερ, αρχηγός των Εργατικών

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει έναν εξαιρετικό άνθρωπο στην υπηρεσία του δημοσίου βίου, τον Πρίγκιπα Φίλιππο».

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα μας – από μια διακεκριμένη καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου έως τις δεκαετίες υπηρεσίας του ως Δούκας του Εδιμβούργου.»

«Ωστόσο, θα θυμόμαστε κυρίως για την εξαιρετική αφοσίωσή του στη Βασίλισσα.»

Νίκολα Στέρτζον

«Είμαι λυπημένη από την είδηση ​​ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε. Στέλνω τα προσωπικά και βαθύτατα συλλυπητήριά μου – και εγώ όπως και όλοι οι άνθρωποι της Σκωτίας – στην Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και στην οικογένειά της.»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Είμαι λυπημένη που άκουσα για το θάνατο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Πρίγκιπα Φιλίππου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς την Αυτής Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, τη Βασιλική Οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την πολύ θλιβερή ημέρα».

Ναρέντρα Μόντι

«Είχε μια διακεκριμένη καριέρα στον στρατό και ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών Κοινοτικών πρωτοβουλιών. Μακάρι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη.»

Μίχολ Μάρτιν

«Είμαι λυπημένος που άκουσα τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι αυτή τη στιγμή με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Μαίρη Λου ΜακΝτόναλν, Sinn Fein

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στη Βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια για το θάνατο του συζύγου της Πρίγκιπα Φιλίππου. Στέλνουμε την στήριξή μας στους ανθρώπους βρετανικής καταγωγής στο νησί μας, για τους οποίους ο θάνατός του θα θεωρηθεί μεγάλη απώλεια.»

Τζορτζ Μπους

«Καθ ‘όλη τη μακρά και αξιοσημείωτη ζωή του, αφιερώθηκε σε αξιόλογους σκοπούς. Εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αξιοπρέπεια και έφερε απεριόριστη δύναμη και υποστήριξη στο βασίλειο. Η Λάουρα και εγώ είμαστε τυχεροί που απολαύσαμε τη γοητεία και την εξυπνάδα της συντροφιάς του και ξέρουμε πόσο θα λείπει.»

Τόνι Μπλερ

«Φυσικά θα αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη και σταθερή υποστήριξη στη Βασίλισσα για τόσα χρόνια. Ωστόσο, πρέπει επίσης να τον θυμόμαστε και να τον γιορτάσουμε από μόνος του ως άνθρωπος με προοπτική, αποφασιστικότητα και θάρρος.»

Τζασίντα Άρντερν

«Ο Πρίγκιπας Φίλιππος θα μείνει στη μνήμη με αγάπη για την ενθάρρυνση που έδωσε σε τόσους νέους Νέους Ζηλανδούς μέσω του Βραβείου Hillary του Δούκα του Εδιμβούργου. Σε πάνω από πενήντα χρόνια του βραβείου στη Νέα Ζηλανδία, χιλιάδες νέοι έχουν ολοκληρώσει τις προκλήσεις που αλλάζουν τη ζωή μέσω του προγράμματος. »

Βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας

«Οι σκέψεις μας είναι με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και την υπόλοιπη οικογένειά της. Στέλνουμε επίσης τα συλλυπητήριά μας στον βρετανικό λαό.»

Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένας μεγάλος φίλος της οικογένειάς μας εδώ και πολλά χρόνια, μια σχέση την οποία εκτιμούμε βαθιά. Η υπηρεσία του στη χώρα του θα παραμείνει έμπνευση για όλους μας.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook