Ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι πάνε επτά εβδομάδες που αυξάνονται τα κρούσματα παρότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 700 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως.

H σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνει ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο «σε μερικούς μήνες», με τα κατάλληλα, δοκιμασμένα μέτρα δημόσιας υγείας, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Και εμείς θέλουμε να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ν’ ανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίσουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Δεν θέλουμε να βλέπουμε καραντίνες χωρίς τέλος. Αλλά αυτή τη στιγμή, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν — και αυτό μπορεί να αποφευχθεί εντελώς».

«Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της. Ωστόσο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών δείχνει ότι αυτός ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του μπορούν να σταματήσουν, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μετάδοση οφείλεται σε «σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας».

Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους δείχνει ότι αυτός ο ιός και οι παραλλαγές του μπορούν να σταματήσουν, πρόσθεσε ο Τέντρος, λέγοντας ότι η μετάδοση οφείλεται σε «σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας».

Η Μαρία βαν Κέρκοβε, αξιωματούχος του ΠΟΥ που ασχολείται με την Covid-19, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η πανδημία παρουσιάζει εκθετική αύξηση, με 9% αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, την 7η συνεχόμενη εβδομάδα με αύξηση κρουσμάτων και 5% αύξηση των θανάτων.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας αυτή τη στιγμή, η πορεία αυτής της πανδημίας αυξάνεται» προειδοποίησε επίσης η Κέρκοβε και τόνισε το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή των μέσων ενημέρωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις και να σωθούν ζωές.

Μεταξύ άλλων είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 4,4 εκατ. νέα κρούσματα.

«Αυτή δεν είναι η κατάσταση που θέλουμε έπειτα από 16 μήνες πανδημίας, όπου έχουμε αποδεδειγμένα μέτρα ελέγχου», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η Ινδία ξεπέρασε τη Βραζιλία σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έγινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις μετά τις ΗΠΑ.

Ο Τέντρος τόνισε ακόμα ότι σε κάποιες χώρες, παρότι συνεχίζεται η μετάδοση του ιού, εστιατόρια και νυχτερινά κλαμπ ήταν γεμάτα από κόσμο και οι αγορές επίσης με εικόνες συνωστισμού, με λίγα άτομα να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook