Εν μέσω εντάσεων οι Αλβανοί πολίτες ψηφίζουν σήμερα , στις δέκατες εκλογές από την πτώση του καθεστώτος Χότζα.

Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν 140 βουλευτές στις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια -από την πτώση του καθεστώτος Χότζα- μεταπολίτευσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 19:00. Τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Συμμετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλεζίμ Μπάσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης της Μονίκα Κρυεμάδι.

Το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέρχεται μόνο του, με τον αρχηγό του και πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα και δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), συμμετέχουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στα Τίρανα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Νίκος Κουρής του ΜΕΓΑ, στην Αυλώνα, στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Βαγγέλης Τάβος ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ένταξης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Η προεκλογική εκστρατεία εξελίχτηκε με ιδιαίτερη ένταση. Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία ότι το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αξιοποίησε κρατικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα 910.000 ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σ. Κόμματος.

Η προεκλογική ένταση οδήγησε στην παρέμβαση της Δύσης , με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της αγοραπωλησίας ψήφων, η πολιτική οξύτητα αλλά και η παρουσία στα ψηφοδέλτια υποψηφίων ελεγχόμενων ποινικά για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα.
Οι δυτικές παρεμβάσεις ενόχλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι παρέχοντας προεκλογική στήριξη στον Ράμα «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία παρενέβησαν ευθέως με δηλώσεις τους και οι θρησκευτικοί ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιστών, και αποχή από το “εμπόριο της ψήφου”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook