«Μαύρη» επέτειος του Τσέρνομπιλ: 35 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία
«Θλιβερή» επέτειος καθώς σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ
Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, προκαλώντας το πιο καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Στη 01:23, ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, εξερράγη στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας.
Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι των οποίων οι ενασχολήσεις σχετίζονταν με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3, καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λάμβανε χώρα στον αντιδραστήρα 4 όπου και σημειώθηκε η έκρηξη.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπήρχαν άλλοι εργάτες οι οποίοι δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια για την κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Ο αντιδραστήρας θα συνεχίσει να καίει για δέκα μέρες μολύνοντας με ραδιενεργές ουσίες την ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων.
Πάνω από 116.000 άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στην γύρω περιοχή, με την εκκένωση ωστόσο να λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση 36 ωρών. Στη συνέχεια, άλλοι 230.000 θα κάνουν το ίδιο.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια, περίπου 600.000 εργάτες εστάλησαν στον τόπο του δυστυχήματος με μικρή, ακόμη και καθόλου προστασία για να σβήσουν την πυρκαγιά, να κατασκευάσουν ένα περίβλημα από μπετόν για να απομονώσουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και να καθαρίσουν τη γύρω περιοχή.
Ο πυρηνικός σταθμός εξακολούθησε να λειτουργεί έως το 2000 για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας σε ενέργεια, με τις πιέσεις των Δυτικών ωστόσο να εξαναγκάζουν την χώρα να σταματά την λειτουργία του.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί καθώς η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα επέφερε αρρώστιες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων των γειτονικών και όχι μόνο περιοχών.
Η ΜΚΟ Greenpeace υπολόγισε το 2006 σε 100.000 τον αριθμό των θανάτων που προκληθηκαν από την καταστροφή.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ο Απόστολος Χρήστου στο Allwyn Game Time ρίχνει στην πισίνα τους Μπολτ, Τεντόγλου και Πετρούνια
- Αθηνά Μαξίμου: Αποχαιρέτισε τον Γιώργο Μαζωνάκη χορεύοντας το «Να Περνάς» – “Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε” – Βίντεο
- Θρίλερ με το χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του Μαζωνάκη – «Κατασχέθηκε αλλά δεν έχει ανοιχθεί ακόμα», είπε η Δημογλίδου (βίντεο)
- Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
- «Διαχωρίζω τη θέση μου» με τον Μάνο Βουλαρινό – Επιστρέφει δριμύτερος τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου – Τρέϊλερ
- Ειδική ρήτρα στήριξης σε ρεύμα και καύσιμα ζητά ο Γ. Αυτιάς από την Κομισιόν
- Μητσοτάκης σε Τασούλα για πετρέλαιο θέρμανσης: Διπλή παρέμβαση με επιδότηση στην αντλία και οριζόντια αύξηση στο επίδομα – Θα θέσω το θέμα του ΕΦΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αυλωνίτης – «Ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πολιτική αλλαγή», το μήνυμα Ανδρουλάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook