Φλέγονται Ιερουσαλήμ και Γάζα με την κόντρα Ισραήλ-Παλαιστίνης να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά την Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αντίποινα.

Το παλαιστινιακό κίνημα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης», μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας, με επίκεντρο την Πλατεία Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
To Ισραήλ απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων εννέα παιδιά.

Επίσης, ακόμη 65 άτομα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος.

Nωρίτερα σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας Ισραηλινός πολίτης στο νότιο τμήμα της χώρας έχει τραυματιστεί από αντιαρματική ρουκέτα η οποία έπεσε στο αυτοκίνητό του.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση μιας ρουκέτας. Μάλιστα ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ. Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το απόγευμα της Δευτέρας το Δυτικό Τείχος, γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν το πρωί στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Οργή από τον Νετανιάχου

«Σθεναρή αντίδραση» κατά αυτών που επιτίθενται στο Ισραήλ από τη Γάζα, υποσχέθηκε Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη. Δεν θα ανεχθούμε τις επιθέσεις στην επικράτειά μας, στην πρωτεύουσα μας, στους πολίτες μας ή στους στρατιώτες μας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

«Εκείνοι που μας επιτίθενται θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα παραβίασαν τις κόκκινες γραμμές μας», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την «απαράδεκτη κλιμάκωση»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Δευτέρα ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν “αμέσως” και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες”, τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σαφαντί δήλωσε από την πλευρά του ότι η προσοχή εστιάζεται στον τερματισμό της κλιμάκωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν “με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς” εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη κλιμάκωση” και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για “ψυχραιμία” και την “αποκλιμάκωση των εντάσεων”.

“Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον λαό του και το έδαφός του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να απαντήσει “δυναμικά”.

“Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση”, επέμεινε ο Νεντ Πράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.
“Γενικότερα, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικότερα για τις βίαιες αντιπαραθέσεις στην Ιερουσαλήμ”, πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τα “μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αποφυγή των προκλήσεων”.

Ωστόσο, εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις “ειρηνικές διαδηλώσεις”.

Ανησυχία εξέφρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιερουσαλήμ εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τη χρήση βίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook