Εκκλήσεις για μείωση εργασιακού ωραρίου - Οι κίνδυνοι για την υγεία

Η εκτεταμένη εργασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μέσα από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347.000 από καρδιακές παθήσεις, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας τους, που εκτείνονται σε τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα, αναφέρει η σχετική μελέτη.
Ακόμη, από 2000 μέχρι 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις που προκλήθηκαν από τις πολλές ώρες εργασίας αυξήθηκε κατά 42% και 19% από εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες –σε ποσοστό 72%– ηλικίας 60 με 79 ετών, οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.

Παράλληλα, η μελέτη επικεντρώνεται και στα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας που έφερε η επέλαση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, πλέον καθίστανται θολά τα όρια μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης καθώς έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό η χρήση της τηλεργασίας.

«Η τηλεργασία έχει γίνει ο κανόνας για πολλές επιχειρήσεις και συχνά ”θολώνει” τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Ακόμη, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κλείσουν ή να μπουν σε αναστολή για να εξοικονομήσουν χρήματα, και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται στη μισθοδοσία καταλήγουν να εργάζονται περισσότερο ώρες» σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή η εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας έχει επιφέρει και αύξηση των ωρών εργασίας στο σπίτι.Από την πλευρά του, ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown».
«Η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων, πρόσθεσε ο ίδιος, συνιστώντας να οργανώνονται “περίοδοι ξεκούρασης”» πρόσθεσε.
Τέλος, οι ειδικοί ζητούν από κυβερνήσεις και εργοδότες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, όπως η θέσπιση νόμων που θα απαγορεύουν την υποχρεωτική υπερωριακή εργασία αλλά και τη δημιουργία πλαφόν στις ώρες εργασίας, ώστε να μην ξεπερνούν τις 55 ώρες ανά εβδομάδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook