Συνεχίζει να σφυροκοπά την Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ

Την ώρα που παρατείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, με τον απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές να ανεβαίνει συνεχώς, το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει, καθώς η Ουάσινγκτον απέρριψε ένα τρίτο σχέδιο κοινής δήλωσης.

Την ίδια στιγμή, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους βρίσκονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες ενώ τους 1.300 έχουν φτάσει οι τραυματίες. Παράλληλα οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα.

Ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται, οι ΗΠΑ σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση».

Όπως επισημαίνει το AFP το προσχέδιο του κειμένου, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Σ.A. μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Το αίτημα στήριξε η ομάδα των αραβικών κρατών που συμμετέχουν στα Ηνωμένα Έθνη.

ΠΟΥ: Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε νοσοκομεία

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά την προστασία των υγειονομικών δομών, μέσα στο κλίμα γενικευμένης σύρραξης.

Η προστασία των ιατρικών υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού είναι «επιτακτική ανάγκη σε κάθε περίσταση», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στις εχθροπραξίες στη Γάζα που μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

«Είναι θεμελιώδες να τηρούνται πλήρως τα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα», «ζητώ από όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν τον σεβασμό αυτών των ζωτικής σημασίας νόμων», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης προκάλεσε δεκάδες περιστατικά που αφορούν εργαζομένους στον τομέα της υγείας και υποδομές υγείας και επιπλέον, τα τεστ και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 έχουν επηρεαστεί σοβαρά, γεγονός που δημιουργεί υγειονομικούς κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για προγράμματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, Μάικ Ράιαν, επισήμανε ότι «Ο ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται και συνεργάζεται εδώ και χρόνια με όλους τους φορείς στον υγειονομικό τομέα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και έχει συνεργαστεί πολύ καλά, προσπαθώντας να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όλες οι επιθέσεις που πλήττουν φορείς υγείας πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη «πρέπει να είναι εγγυημένη», επέμεινε.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και άτομα των οποίων η υγεία, η σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονται από αυτήν την καταστροφική σύγκρουση», δεσμεύτηκε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook