Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.

Η εκεχειρία έρχεται μετά από εχθροπραξίες 10 ημερών με τραγικό απολογισμό 232 νεκρούς Παλαιστίνιους εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά το ισραήλη μετρά 12 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η εκεχειρία θα εφαρμοστεί από κοινού με τη Χαμάς και θα είναι άνευ όρων. Πάντως δεν δίνεται ώρα έναρξης της εκεχειρίας από τους Ισραηλινούς, παρά τις πληροφορίες ότι αυτή θα ξεκινήσει στις 2:00 τα ξημερώματα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας». Οι ισραηλινοί επιβεβαίωσαν πως η εκεχειρία επετεύχθη με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.
Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 2:00 τα ξημερώματα.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Πάντως οι επιθέσεις με ρουκέτες αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές προς τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Έτσι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Haaretz μεταφέροντας εκτιμήσεις ισραηλινών αξιωματούχων, αναφέρει πως πλέον η διεθνής υποστήριξη προς τη στρατιωτική επιχείρηση έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες εκεχειρίας.

Διπλωματικός πυρετός

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

O τραγικός απολογισμός

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook