Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης από τα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα.

«Καμπανάκι» έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα μία περίεργη «γλίτσα», η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας σημαντική απειλή τόσο για την θαλάσσια ζωή όσο και για την αλιευτική βιομηχανία.

Η τεράστια θαλάσσια… βλέννα, πάχους 15 μέτρων, στα τουρκικά παράλια αποτελεί υγειονομική «βόμβα», καθώς η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής αυτής ύλης, η οποία περιέχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και «ανθίζει» όταν λύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ρέουν στο θαλασσινό νερό.

Οι εικόνες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters προκαλούν έντονη ανησυχία για την πορεία της κλιματικής αλλαγής.

«Η κατάσταση στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών όπως της ρύπανσης και της απόρριψης των οικιακών λυμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Tahsin Ceylan, ο οποίος γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της επικίνδυνης αυτής «γλίτσας».

«Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μην πετάτε τα απόβλητά σας στη θάλασσα. Νομίζω ότι η φύση δεν το αξίζει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξανόμενη ποσότητα της «θαλάσσιας βλέννας» οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην απόρριψη βιομηχανικών, αστικών και οικιακών λυμάτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Murat Kurum, ανέφερε ότι η «γλίτσα» αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, ενώ μια ομάδα 300 ατόμων αξιολογεί την κατάσταση σε διάφορα σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, όπως και σε «πηγές ρύπανσης», αναλύοντας δείγματα του νερού.
Η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της θάλασσας την Κυριακή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook