Πληροφορίες έλεγαν πως AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετέχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα εν μέσω διαμάχης και εκνευρισμού, σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή που οδηγούν σε καθυστερήσεις στην παράδοση των συμφωνημένων δόσεων.

Η AstraZeneca αναφέρει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τα εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να απαιτεί από τον φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες για να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις.

O CEO της AstraZenca, Πασκάλ Σοριό υποστήριξε στην La Repubblica ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει κάποια δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού «εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας τονίζουν πως πρέπει να υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό Ναντίμ Ζαχάουι να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook