Ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου έδωσαν ο Τζό Μπάιντεν και ο Βλαβιντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της συνάντησης τους που κράτησε πάνω από 3 ώρες.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτον χαρακτήρισαν εποικοδομητικές τις συζητήσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις των δύο χωρών.
Οι ξεχωριστές συνεντεύξεις των 2 ηγετών ήταν επιλογή της Αμερικανικής πλευράς.

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν

Πρέπει να σας πω, το κλίμα ολόκληρης της συνάντησης, υποθέτω ότι ήταν συνολικά τέσσερις ώρες, ήταν καλό. Θετικό”, είπε ο Τζο Μπάιντεν για τη σημερινή συνάντηση. Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρχαν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι προσεχείς μήνες θα χρησιμεύσουν ως «δοκιμή» για το αν η σημερινή τους συζήτηση θα αποδειχθεί ότι φέρνει τα έθνη πιο κοντά στην πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ οι δύο ηγέτες “μοιράζονται την ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη”.

“Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Είναι για τον αμερικανικό λαό”, είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την καταπολέμηση της πανδημίας την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, την αποκατάσταση σχέσεων σε όλο τον κόσμο με τους συμμάχους και την προστασία των Αμερικανών.

Αναφέρθηκε επίσης και στο γιατί έπρεπε να συναντηθούν:

“Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε αυτοπροσώπως, ώστε να μην υπάρχει λάθος ή ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι ήθελα να επικοινωνήσω. Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω”, είπε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε πρώτος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι στις συνομιλίες δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, αντίστοιχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος».

«Είναι καθ’ όλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά, κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πούτιν: Δεν με προσκάλεσε στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν, ούτε εγώ εκείνον στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έναν εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Πούτιν είπε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου».

Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα, με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook