Ήταν 28 Ιανουαρίου 1986 όταν συνέβη ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Διαστήματος: η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger 73, δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Λίγο μετά την απογείωσή του, η εξωτερική δεξαμενή καυσίμων του διαστημικού λεωφορείου κατέρρευσε, προκαλώντας αυτό που φάνηκε σαν έκρηξη και το λεωφορείο έσπασε και έπεσε περίπου από ύψος 14 χιλιομέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, σκοτώνοντας και τα επτά μέλη του πληρώματός του.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε ζωντανά στην τηλεόραση και το κοινό που παρακολουθούσε ήταν ιδιαίτερα νεανικό.

Ακόμη και σήμερα πάντως, τριάντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να συγκλονίζει η τηλεοπτική εικόνα με τους πύραυλους στερεού προωθητικού να συνεχίζουν την τυφλή πορεία τους στον ουρανό, στριφογυρίζοντας.

Οι αστροναύτες της αποστολής

Στην κάτω σειρά: ο πιλότος Μάικλ Σμιθ (αριστερά ), ο διοικητής Φράνσις Σκόμπι (κέντρο), ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ (δεξιά)
Στην πάνω σειρά (αριστερά): Έλισον Ονιζούκα, Κρίστα ΜακΌλιφ (δεν ήταν αστροναύτης. Ήταν δασκάλα που είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές για να γίνει η πρώτη δασκάλα που θα πήγαινε στο διάστημα), ο Γκρεγκ Τζάρβις και η Τζούντιθ Ρέσνικ.

Οι έρευνες για την τραγωδία είχαν δείξει σχεδιαστικό λάθος στους πυραύλους προώθησης του σκάφους το οποίο κατά την απογείωση προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση και που τελικά προκάλεσε την έκρηξη και ολική καταστροφή του διαστημοπλοίου. Οι διαχειριστές της NASA γνώριζαν για αυτά τα σχεδιαστικά λάθη, αλλά ολιγώρησαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook