ΕΕ: Ο κορωνοιός «βύθισε» την οικονομία των μεγάλων χωρών το 2020

Μετά τη Γερμανία και μερικές ημέρες πριν από την Ιταλία ή την ευρωζώνη, η Γαλλία και η Ισπανία επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι οικονομίες τους γνώρισαν βαθιά ύφεση το 2020.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).
«Βουτιά» που δεν έχει ξανασημειωθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε κάθε περίπτωση «καλύτερο» από αυτό που προέβλεπε η Insee και η Τράπεζα της Γαλλίας (-9%), ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 11%.
Η Γαλλία πράγματι άντεξε καλύτερα κατά το lockdown του Νοεμβρίου, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.
Στην Ισπανία, το ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 11% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η επίδοση αυτή συμβαδίζει με την πρόβλεψη της ισπανικής κυβέρνησης (-11,2%), ενώ αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ήταν πιο απαισιόδοξη (-12,8%).
Η οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης την άνοιξη πριν ανακάμψει το καλοκαίρι, αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα η τουριστική, φρέναρε από την επιστροφή των υγειονομικών περιορισμών.
Η Ισπανία έκλεισε το 2020 με πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσθετους ανέργους, ειδικότερα στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων.
Στις 14 Ιανουαρίου, το Βερολίνο άνοιξε τον «χορό» μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, ανακοινώνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Γερμανία από το 2009, παρόλο που η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα επέστρεψε να περιοριστεί η ζημιά.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-2: Γιόρτασε με «τεσσάρα» στο Φάληρο την κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος
- Λήξη συναγερμού στο Blue Star μετά την προειδοποίηση για βόμβα – Δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο – Αναχώρησε με καθυστέρηση
- O Παναθηναϊκός νίκησε στην Opap Arena 2-1 την ΑΕΚ και «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση για τα αστέρια!
- «Εξαπατήθηκα, οι εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο ήταν δολώματα, σαν χάνος τσίμπησα», λέει ο Χρήστος Μάστορας για τη συναυλία στη Χειμάρρα παρουσία Ράμα
- Συναγερμός μετά από προειδοποίηση για βόμβα στο Blue Star 1 – Εκκενώθηκε το πλοίο με 750 επιβάτες
- ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπάρχει πιθανότητα παραποίησης στα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τα Τέμπη – «Αδιαπραγμάτευτη η αντικειμενικότητα των ερευνών»
- Κηφισιά – Ηλιούπολη 2-0: Επιστροφή στη Stoiximan Superleague με εύκολο τρίποντο από τους εξτρέμ της
- Πρέβεζα: Νεκρές δύο ηλικιωμένες αδερφές μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook