Χαώδης και απάνθρωπη η κατάσταση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί με τις οικογένειες τους προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χέρια των Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου το Σάββατο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 15 νεκρούς.

Τον τρόμο βιώνουν καθημερινά όσοι άνθρωποι βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμετρικά από αυτό, καθώς εκατοντάδες Αφγανοί καταφθάνουν στο σημείο προσπαθώντας να βγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου το Σάββατο σύμφωνα με το Sky News, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 15 νεκρούς, ενώ η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο όλο και επιδεινώνεται συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Απελπισμένοι άνθρωποι αναμένουν για ώρες κρατώντας στα χέρια τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Στο βίντεο που μετέδωσε το skynews φαίνονται ενήλικες και μικρά παιδιά να ζητούν βοήθεια από τους αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Λίγες στιγμές πριν, χιλιάδες – προσπαθώντας να βρουν διέξοδο – κατέληξαν να ποδοπατήσουν συμπολίτες τους. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Στο βίντεο οι στρατιώτες φαίνεται να σκεπάζουν με σεντόνια πτώματα ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.
«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.


«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook