Συναγερμός έχει σημάνει στις Αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, εν μέσω φόβων για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα από το ISIS στην Καμπούλ.

Σήμερα αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και η τελευταία βρετανική πτήση για την απομάκρυνση Αφγανών πολιτών. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει ή ολοκληρώνουν τις απομακρύνσεις των στρατευμάτων τους, καθώς και πολιτών από το Αφγανιστάν. 5.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως βρίσκονταν σήμερα στο αεροδρόμιο θέλοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ολοκλήρωσαν τις αερογέφυρες.

ΝΑΤΟ: Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας

«Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

“Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας…γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών”, δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

“Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα”, τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάγιο εξήρε τους Ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.

“Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ”, είπε.

Έφυγε και η τελευταία βρετανική πολιτική πτήση

Το απόγευμα αναχώρησε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση μεταφοράς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Βρετανών και Αφγανών πολιτών.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν άλλον έναν μικρό αριθμό Αφγανών.

“Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε ότι κάπου 800 με 1.100 Αφγανοί συνεργάτες των Βρετανών που δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν. Είπε πως πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αντίποινα των ΗΠΑ κατά της ISIS-K

Στη σκιά της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας από την της ISIS-K , βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους – και ενώ τα χρονικά περιθώρια για την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα στις 31 Αυγούστου, στενεύουν ασφυκτικά – η Ουάσινγκτον προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τις Πύλες του Αεροδρομίου ενώ το Πεντάγωνο διέψευσε πως οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο στρατιωτικοποιημένου τομέα του αεροδρομίου.

Το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον μέλους της ISIS-K που πιστεύεται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Καμπούλ. Σκοτώθηκε, όπως και ο συνεπιβάτης του στο αυτοκίνητο, επίσης μέλος του ίδιου τρομοκρατικού δικτύου.

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Από τη Βοσνία ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως, άσκησε κριτική στον τρόπο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

“Χώρες που λένε πως είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο θα πρέπει να αποχωρούν από τις χώρες στις οποίες εισέβαλαν πολύ πιο προσεκτικά. Αλλά η έξοδος (από το Αφγανιστάν) δεν έγινε όπως είχαν πει. Το να αποχωρείς και να τους παραδίδεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις έχει υψηλό τίμημα.”, είπε ο Ρεντζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αντιπαλότητα μεταξύ της ISIS και των Ταλιμπάν, δήλωσε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, και πως είναι «αδιανόητο η Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα να επωφεληθεί από αυτή την αντιπαλότητα.» Ένα 24ωρο πριν, πάντως, είχε ανακοινώσει πως η Τουρκία είχε τις πρώτες συνομιλίες, οι οποίες μάλιστα διήρκεσαν 3,5 ώρες, με τους Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το ISIS-K, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος”, είπε ο Κάρτερ.

Σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook