Η κατάρρευση της πρώτης ρωσικής τράπεζας με έδρα την Αυστρία προκλήθηκε λόγω των μαζικών αναλήψεων

Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η ρωσική τράπεζα Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλαδή είναι κρατική τράπεζα. Η κατάρρευση προκλήθηκε λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αξιολόγησε ότι Sberbank Europe AG και τα δύο παρακλάδια της δεν είναι βιώσιμες λόγω έλλειψης ρευστότητας και εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον η τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις.

Πλέον οι τράπεζες αυτές οδηγούνται σε εκκαθάριση. Οι πελάτες προστατεύονται από το όριο των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη κι αυτή η εγγύηση καλύπτει τη μητρική τράπεζα στην Αυστρία, το παρακλάδι της στη Γερμανία και τις δύο θυγατρικές σε Κροατία και Σλοβενία.

Η Sberbank Europe AG έχει, επίσης, θυγατρικές στη Βοσνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Στο τέλος του 2021 η τράπεζα είχε στοιχεία ενεργητικού 13,6 δισ ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook