Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχαν και δυτικοί δημοσιογράφοι υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις.

«Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

Ζελένσκι: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο πριν τη συνέντευξη Λαβρόφ στη Μόσχα, δημοσίευσε ένα νέο βίντεο τονίζοντας ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Είπε ακόμη ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις».

«Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», σημείωσε. «Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη».

«Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις “αποζημιώσεις” και “συνδρομές”. Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη…δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι αυτά παλεύουμε, είπε ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμα του

«Ένας τρίτος παγκόσμιος θα είναι πυρηνικός»

O Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου την «μια ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις «κρυφές απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων»«.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι «ελάχιστες», όπως είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως -όπως πρόσθεσε- ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος.

«Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια», είπε.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, αφού μόνο εκείνοι ήθελαν να ελέγχουν την Ευρώπη! Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ζελένσκι πως είναι ναζιστικής ιδεολογίας και τους Ουκρανούς ότι βρήκαν νέα πρόφαση να μην πάνε στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook