Η Ρωσία υποστηρίζει ότι "άνοιξε" τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι άμαχοι μπορούν να φύγουν κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης πυρός από τις πόλεις της Ουκρανίας, Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Ο πρώτος ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει σήμερα στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, που χτες το βράδυ βομβαρδίστηκε ανηλεώς, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται και τα θύματα αυξάνονται.

Αρχικά το πρωί είχε ανακοινωθεί από τις τοπικές αρχές  ότι οι νεκροί ήταν 10,  ανάμεσα τους και μικρά παιδιά,  από  ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Στη συνέχεια όμως οι νεκροί στην πόλη Σούμι ανήλθαν σε 21.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για δέκα νεκρούς.

Η εικόνα του τραυματισμένου από τα ρωσικά πυρά παιδιού, που κάνει το γύρο του κόσμου, είναι γροθιά στο στομάχι.

Στο Σούμι, πάντως , η επιχείρηση εκκένωσης προχωράει κανονικά με τα πρώτα λεωφορεία να έχουν ήδη φύγει.

Ο κυβερνήτης του Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως τα πρώτα λεωφορεία έχουν ήδη αναχωρήσει από το Σούμι για την πόλη Πολτάβα, που βρίσκεται δυτικότερα.

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δίνεται στους αναπήρους, τις έγκυες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία.

Νύχτα εφιάλτης στη Σούμι

Βίντεο από την αεροπορική επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Σούμι. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι βομβάρδισαν σπίτια και σκότωσαν περισσότερους από 10 αμάχους.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

10 Δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των καταστροφών στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους άμαχους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Νεκροί και στο Μικολάγιεφ

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μικολάγιεφ.

Τέσσερις νεκροί στο Χάρκοβο

Τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια κτιρίου στο Χάρκοβο ύστερα από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς σύμφωνα με το πρακτορείο Nexta.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook