Μαίνονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις τρείς πλευρές, από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι βομβαρδισμοί πλήττουν πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Όπως όλα δείχνουν οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας το πρωί του Σαββάτου έκανε λόγο για συνέχιση των μαχών βορειοδυτικά του Κιέβου επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει τώρα περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επιβεβαιώνεται δε ότι «στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας βορείως του Κιέβου έχουν διασπαρεί, πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χαρκίβ.

Καταστροφική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.


Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, ανακοίνωσε ότι σήμερα άνοιξαν αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook