Θέμα χρόνου φαίνεται η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, το οποίο τελεί διαρκώς υπό τον φόβο της επικείμενης επίθεσης. Λίγο πριν τα ξημερώματα της Τρίτης, τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η Ρωσία πιέζει για την προέλασή της σε πολλά μέτωπα.

Οι πρώτες εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτήριο κατοικιών να έχει πάρει φωτιά. Οι πληροφορίες από την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. «Τα πτώματα δύο ανθρώπων ανασύρθηκαν, 27 άνθρωποι διασώθηκαν», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στο Facebook, προσθέτοντας ότι πρόκεται για 16όροφο κτίριο στην περιοχή Sviatoshynsky στο δυτικό Κίεβο. Η πολυκατοικία αναφέρουν ότι χτυπήθηκε αό πυραύλους.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι ακόμα και στο κέντρο. Ακούσαμε λίγο πριν τις 5 ισχυρότατες εκρήξεις από κάπου κοντά στο κέντρο, μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη η οποία βρίσκεται καθοδόν προς την περιοχή.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εύθραυστες διπλωματικές προσπάθειες με τη διεξαγωγή σήμερα του 5ου γύρου συνομιλιών.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη από τις δύο χώρες ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο έπειτα από αρκετές ώρες, με βοηθό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να λέει ότι οι διαπραγματευτές έκαναν «τεχνική παύση» και για να συναντηθούν ξανά σήμερα Τρίτη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν»

Ο πόλεμος είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία εκτιμά σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Τα περίχωρα του Κιέβου σφυροκοπούνται συνεχώς με τους ανθρώπους να προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών». Χθες τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό εννιαόροφης πολυκατοικίας και του εργοστασίου κατασκευής αεροσκαφών «Αντόνοφ» στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Χθες ο Ζελένσκι κατέθεσε νομοσχέδιο για παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους που έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με μια γυναίκα νεκρή και δύο τραυματίες.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώνονται στη Δυτική Ουκρανία, όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα σε ραδιοτηλεοπτικό πύργο κοντά στο Ρίβνε, ενώ στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις, βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Εντατικοποίηση των επιθέσεων σημειώνεται και στο νότο, με την Οδησσό να περικυκλώνεται από θάλασσα και στεριά.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων σε αντίποινα για το πλήγμα με 23 νεκρούς στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Ο ουκρανικός στρατός πάντως το διέψευσε.

Στη μαρτυρική Μαριούπολη, μετά από δύο εβδομάδες ασφυκτικής πολιορκίας και 2.500 νεκρούς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, επετράπη η έξοδος αμάχων με 160 αυτοκίνητα, αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει κονβόϊ με νερό και φάρμακα. Η κατάσταση στη Μαριούπολη συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ουκρανού Πρόεδρου με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έθεσε το ζήτημα του μεγάλου κινδύνου για τους ομογενείς μας.

Μόνο οι επτά από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας σε 2 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook