Ασφυκτική είναι η πολιορκία του Κιέβου αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας , όπως η Οδησσός και το Χάρκοβο που δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα από ρωσικά πυρά και βομβαρδισμούς.

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ακόμη μία πολυκατοικία έγινε στόχος επίθεσης.

Εικόνες που «ανέβασαν» στο Telegram οι ουκρανικές αρχές δείχνουν 12ώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο να έχει δεχτεί επίθεση, ενώ βίντεο από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας καταγράφουν τις στιγμές μετά τις εκρήξεις με καπνούς να υψώνονται στον ουρανό και σειρήνες να ηχούν παντού.

Η πολυκατοικία που έγινε στόχος βρίσκεται στο προάστιο Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου. Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών έλαβαν αναφορές για επίθεση στις 06:16 τα ξημερώματα, από την οποία κατέρρευσε ο τελευταίος όροφος ενώ προκλήθηκε και καταστροφή σε 9ώροφο κτίριο που βρίσκεται δίπλα. Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 37 απομακρύνθηκαν. Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Κίεβο οι χερσαίες τους δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο στη χώρα.

Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας – εμφανίζοντας ελάχιστη έως καθόλου κίνηση από χθες. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερα στρατεύματα και προμήθειες από ό,τι έχει στη διάθεσή της στην Ουκρανία και εξετάζει πώς να αποκτήσει περισσότερους πόρους.

Η έκθεση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας
Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει το έδαφος της Ουκρανίας» και έχουν σταματήσει στην προέλασή τους.

Η έκθεση αναφέρει:

«Οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει το έδαφος της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με το οδικό δίκτυο της Ουκρανίας και έχουν δείξει απροθυμία να κάνουν ελιγμούς εκτός δρόμου. Η καταστροφή γεφυρών από τις ουκρανικές δυνάμεις έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην αναχαίτιση της προέλασης της Ρωσίας.

Η συνεχιζόμενη αποτυχία της Ρωσίας να αποκτήσει τον έλεγχο του αέρα έχει περιορίσει δραστικά την ικανότητά της να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους αεροπορικούς ελιγμούς, περιορίζοντας περαιτέρω τις επιλογές τους.

Οι τακτικές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκμεταλλευτεί επιδέξια την έλλειψη ελιγμών της Ρωσίας, εμποδίζοντας τη ρωσική προέλαση και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook