Λαβρόφ: Oι συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες αλλά υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο RBC αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.
Οι δηλώσεις αυτές του Σεργκέι Λαβρόφ έρχονται λίγες ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει έδαφος συμβιβασμού με την Ουκρανία καθώς δεν καθώς «το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρτή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πάντως σήμερα δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται “σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας”.
Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC, ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό. “Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού“.
Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν παρουσίασε καμία νέα ιδέα στη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια. «Είχε πει ότι δεν ήρθε για να επαναλάβει δηλώσεις που είχαν γίνει δημόσια και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως μιάμιση ώρα μετά μετά την έναρξη της συνάντησης, παρουσία και του Τούρκου υπουργού, και παρότι του υπενθύμισα 3-4 φορές ότι θα ήθελα να ακούσω κάτι που δεν είχε ακουστεί στη δημόσια σφαίρα, δεν παρουσίασε καμία καινούργια ιδέα».
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η αρνητική απάντηση που έλαβε ο Ζελένσκι στα αιτήματα που έθεσε πριν από μερικές εβδομάδες στο ΝΑΤΟ να «κλείσει τον ουρανό της Ουκρανίας» και να στρατολογήσει μισθοφόρους για να τους στείλει στο μέτωπο, δείχνει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «έχει ακόμα λογικούς ανθρώπους».
Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε επίσης ο Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά «σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο RBC.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε τέλος ότι η απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.
Ολες οι Ειδήσεις
- Δυνατές πρεμιέρες στην ΕΡΤ1: Οι αγαπημένες ψυχαγωγικές εκπομπές επιστρέφουν από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026
- Πάρις Χίλτον: Βίντεο και φωτογραφίες από την Αστυπάλαια και τη Σαντορίνη: Το καλοκαίρι μας στα καλύτερά του στην Ελλάδα
- Το βίντεο της Bundesliga για τον Κωνσταντέλια: Ο Έλληνας σταρ της Ντόρτμουντ
- Λάρισα: Μυστήριο με μουμιοποιημένη σορό 60χρονης που βρέθηκε σε υπόγειο – Ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο
- Κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Με τη Ράνια Τζίμα από Δευτέρα έως Πέμπτη και την Κατερίνα Παναγοπούλου από Παρασκευή έως Κυριακή
- ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Η 2η σεζόν έρχεται στον ΣΚΑΪ – Δείτε το τρέϊλερ
- «Νταντά της Γειτονιάς»: Η νέα κωμική σειρά έρχεται στο νέο πρόγραμμα του MEGA
- Οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων είναι στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook