Μια πρόταση – βόμβα φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία σχετικά με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα θα ανοίξει ο δρόμος για να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα αγοράς των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Η ιδέα αυτή αποδίδεται στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι  Σέρμαν, που φαίνεται να το πρότεινε στην τουρκική ηγεσία, όταν επισκέφτηκε στην Τουρκία, πριν από δύο εβδομάδες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετική ερώτηση, ενώ ούτε οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον έχουν απαντήσει.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η πρόταση είναι ήδη στο τραπέζι και μάλιστα γίνει και δεκτή από την Τουρκία, αυτό πιθανότητα θα σημαίνει πλήρη ρήξη της γειτονικής χώρας με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν δέχτηκε να εγκαταλείψει τους ρωισκούς S-400 ακόμα και όταν οι ΗΠΑ της επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά τους πριν από μερικά χρόνια.

Το δημοσίευμα των Times σχολιάζει ότι η εν λόγω κίνηση των ΗΠΑ θα «τεστάρει» αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να δεχθεί οποιαδήποτε ευθεία ανάμειξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και κατά πόσο η Τουρκία, χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ., θα δεχθεί να σπάσει τους δεσμούς που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook