Στις Βρυξέλλες έφτασε το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , για να παραστεί στις Συνόδους Κορυφής.

Ο Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force, μετά από πτήση 7 ωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αρχίσει τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τη G7 και την ΕΕ από την Πέμπτη, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία .

Αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα ξεκινήσει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο της Συμμαχίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να αμύνεται.


Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους ολιγάρχες καθώς το επιτελείο Μπάιντεν αυξάνει τις πιέσεις, προωθώντας νέες κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών από τις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στη συνολικότερη πολιτική άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ευρώπης και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρήσης χημικών ή πυρηνικών όπλων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Είπε μόνον , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες , ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook