Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προμηθεύσουν με 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την ΕΕ φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο για αυτόν τον στόχο, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές, καθαρό ενεργειακό μέλλον».

Τα 15 δισ. κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ πέρυσι. Ωστόσο απομένουν ακόμη 155 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η ΕΕ το 2021, ποσότητα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον προμηθευτή. Γι’ αυτό «αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει σε δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει σε ένα σημαντικό ποσοστό την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και δεύτερον, να μειώσει τη συνολική ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο».

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα συνεργασίας (Task Force ) ΕΕ-ΗΠΑ που έχει σαν στόχο να φθάνουν έως το 2030 στην Ευρώπη, 50 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όπως επισημάνθηκε , για να επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες τους για την επανεξέταση και τον καθορισμό εγκρίσεων για υποδομές εισαγωγής LNG, για τη συμπερίληψη χερσαίων εγκαταστάσεων και σχετικών αγωγών για την υποστήριξη εισαγωγών με χρήση πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης και σταθερών τερματικών εισαγωγών LNG.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί, επίσης, με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για να συγκεντρώσει τη ζήτηση, μέσω μιας νεοσύστατης Ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για πρόσθετους όγκους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συμβάσεων και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει σχετική σύναψη συμβάσεων για την υποστήριξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook