«Κάθε πλευρά θα επικεντρωθεί στη φροντίδα των εσωτερικών της υποθέσεων» διαμήνυσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Κίνας στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντόνι Μπλίνκεν.

Ο Γιανγκ Τζίτσι, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κινέζου ηγέτη, Ξι Τζίνπινγκ,είπε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «διορθώσουν τα πρόσφατα λάθη και να συνεργαστούν με την Κίνα για να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, διατηρώντας το πνεύμα μη σύγκρουση, μη αντιπαράθεση, αμοιβαίο σεβασμό και win-win συνεργασία “, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Κάθε πλευρά θα πρέπει να επικεντρωθεί στη φροντίδα των εσωτερικών της υποθέσεων. Η Κίνα θα συνεχίσει σταθερά την πορεία του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους”, δήλωσε ο Γιανγκ, σύμφωνα με το CNN.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν συχνά εύθραστες και τεταμένες, με συγκρούσεις σε θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, την τεχνολογία, την περιφερειακή ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ομιλία του την περασμένη  Πέμπτη, ο Τζο  Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κίνα ως τον «πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ και περιέγραψε σχέδια για την αντιμετώπιση της «επίθεσης του Πεκίνου στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης την  Παρασκευή, ο Γιανγκ τόνισε πολλές σημαντικές πηγές συνεχούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, σύμφωνα με την κινεζική δήλωση.

Από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν,  τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του Σινγιάνγκ, του Θιβέτ και του Χονγκ Κονγκ, και πίεσαν την Κίνα να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Ο Μπλίνκεν , σύμφωνα με το CNN, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να καταστήσουν την Κίνα υπόλογη για τις «προσπάθειές της να απειλήσει τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν», ανέφερε η δήλωση των ΗΠΑ.

Ο Γιανγκ προειδοποίησε επίσης τον Μπλίνκεν ότι θέματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ότι η χώρα δεν θα ανέχεται καμία εξωτερική παρέμβαση, ανέφερε η κινεζική δήλωση.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων Ουιγούρων και εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων στο Σινγιάνγκ,  με το οποίο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι συμφωνεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι έως και δύο εκατομμύρια Ουιγούροι, καθώς και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων, έχουν τεθεί υπό κράτηση σε ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατοπέδων περιορισμού στην περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook