Δεν έχει μεγάλη επιθυμία α διαπραγματευτεί με τους Ρώσους ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μετά τις σφαγές αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούκα, ωστόσο «οι συνομιλίες αυτές είναι απαραίτητες για να σωθεί ο ουκρανικός λαός», είπε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk.

«Μετά από αυτά που είδαμε, δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτουμε με τη Ρωσία, γιατί καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, τόνισε ότι ανεξάρτητα από την επιθυμία του, πρέπει «να γίνονται καθημερινά βήματα για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έστω και μικρές ευκαιρίες για να εξελιχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Οι Ρώσοι δεν αφήνουν να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, για να μην δει ο κόσμος τι υπάρχει εκεί, κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν «καθαρίσει» τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», ανέφερε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.
«Αλλά σε κάθε περίπτωση οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα… Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε» στη Μαριούπολη, συνέχισε.

«Στην Μπούκα για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή: στην Μπούκα, το Ιρπίν, το Χοστομέλ. Έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι τόνισε πως «το πρώτο βήμα είναι να συναντηθούμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να φτάσουμε σε μια ενιαία κατανόηση των εγγυήσεων ασφαλείας και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε με τη ρωσική πλευρά. Η συνάντηση με τους εγγυητές έχει επιβεβαιωθεί και θα γίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ. Δεν θα έχουν όλες αυτές οι χώρες τον ρόλο του εγγυητή, ωστόσο θα λάβουν μέρος στην επαφή αυτή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και ο λαός μας πεθαίνει. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σύντομα, για να ακολουθήσει συνάντηση με τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στην αρχή μιας πιθανής συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι απάντησε: «Μπορεί να γίνει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι μπορεί να συμβεί. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάμε, σημασία έχει πού θα καταλήξουμε. Εδώ θα είμαι και θα πρέπει να είμαι αρκετά ρεαλιστής ως πρόεδρος. Υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook