Το πρωί έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους Ουκρανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στη Μαριούπολη, να καταθέσουν τα όπλα τους, αν επιθυμούν να μείνουν ζωντανοί.

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS, αναφέρουν ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες στη Μαριούπολη – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε ότι η «προσφορά» της Μόσχας προς τους στρατιώτες έγινε εξαιτίας της «καταστροφικής κατάστασης» στο εργοστάσιο καθώς και για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους».

«Εγγυόμαστε ότι θα σωθούν οι ζωές όλων όσοι θα καταθέσουν τα όπλα», τόνισε ο Μιζίντσεφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας. Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο.

Νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει στη Μόσχα ότι «η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» στη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Ukrainska Pravda. «Οι στρατιώτες μας είναι αποκλεισμένοι, οι τραυματίες είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση… Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αμύνονται».

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν μαρτυρία που έκανε ρώσος αξιωματούχος, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο και σύμφωνα με αυτή την μαρτυρία η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο στα βόρεια, πάνω από το Ντονμπάς, πόλεις σε όλη τη γραμμή έως το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, αλλά φτάνουν έως το Μικολάιβ ανατολικά της Χερσώνας και λίγο πριν την Οδησσό, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία ότι επανένταξαν στον «χάρτη των επιθέσεων» τόσο περιοχές του Κιέβου, όσο και το Λβιβ στα δυτικά. Η πόλη αυτή έγινε χθες στόχος ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. Στην πρωτεύουσα έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ το Λβιβ έγινε στόχος προφανώς διότι από την πόλη αυτή περνούν διάδρομοι για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook