Στις 12 ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, μια ομιλία που αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για τις μελλοντικές του προθέσεις.

Η κεντρική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας έχει ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, μια παρέλαση που έχει προετοιμαστεί προσεκτικά για τον εορτασμό της 9ης Μαίου δηλ. την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ρώσος πρόεδρος παρακολουθεί την μεγαλειώδη παρέλαση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τις δυνάμεις για τη νίκη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου πριν από 77 χρόνια και αναφέρθηκε αμέσως στην Ουκρανία, λέγοντας:

Το ίδιο είναι και τώρα. Αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η μέρα της νίκης είναι κοντά στην καρδιά του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών.
Ο Πούτιν είπε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» ότι προκαλούν απειλή και «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

«Κανείς δεν θα ξεχάσει τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για τιμωρούς και Ναζί».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να παράσχει «κρίσιμη υποστήριξη» στα «παιδιά των πεσόντων συντρόφων».

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Δίπλα δίπλα στρατιώτες και αξιωματικοί στέκονται εδώ από πολλές περιοχές της τεράστιας πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφτασαν εδώ κατευθείαν από το Ντονμπάς απευθείας από την εμπόλεμη ζώνη.

Θυμόμαστε πώς ο εχθρός της Ρωσίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον μας τις συμμορίες της διεθνούς τρομοκρατίας. Προσπάθησαν να σπείρουν διεθνή και θρησκευτική έχθρα για να μας σπάσουν, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σήμερα οι πολεμιστές μας διαφορετικών εθνοτήτων πολεμούν μαζί στη μάχη. Προστατεύουν ο ένας τον άλλον από σφαίρες, θραύσματα και σκάγια, πραγματικά σαν αδέρφια, και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η ασυναγώνιστη δύναμη του πολυεθνικού μας έθνους».

Οι παρελάσεις για την «Ημέρα της Νίκης» απέναντι στη ναζιστική Γερμανία ξεκίνησαν στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο δημοσίευσε μερικές εικόνες από την πόλη Βλαδιβοστόκ, στις ακτές του Ειρηνικού.

Πάνω από 11.000 στρατιώτες και πυραυλικά σύστήματα στην Κόκκινη Πλατεία

Όπως αναφέρει η DW, στην καρδιά της Μόσχας 11.000 στρατιώτες θα παρελάσουν και θα προυσιαστούν τεθωρακισμένα άρματα και πύραυλοι. Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναν επιθετικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. Η σημερινή αιματοχυσία φθείρει την εικόνα της νικήτριας δύναμης του 1945.

Από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, φωτογραφίες καταστροφών, βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και υποδομών, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες επιρρίπτουν στη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Δυτικοί διπλωμάτες ή αρχηγοί κρατών που στο παρελθόν στέκονταν δίπλα στον Πούτιν, αυτή τη φορά θα απουσιάζουν από την εξέδρα των επισήμων. Είναι αδιανότητο φέτος, την ώρα που πετούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία και πλέουν πολεμικά πλοία, να εορταστεί η επέτειος με τον ίδιο τρόπο.

Στον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα της παρέλασης, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις τη Δευτέρα και αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, όπως επίσης άρματα μάχης τύπου T-14, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.
Οι φόβοι για πυρηνική σύγκρουση

Φοβούμενη την ήττα, η Ρωσία μπορεί να απειλήσει ακόμη περισσότερο. Ο κορυφαίος προπαγανδιστής Dmitry Kiselyov παρουσίασε μια προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρατική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα. «Μόνο μια εκτόξευση, Μπόρις, και η Αγγλία θα χαθεί» είπε. «Μια για πάντα. Γιατί να παίζετε μαζί μας;»

Όπως αναφέρει ο Guardian ο Πούτιν μπορεί, επίσης, να αφήσει υπαινιγμό για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης καθώς στέκεται μπροστά στα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook