Η 11λεπτη διάρκειας ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε σήμερα τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας δεν περιελάμβανε αναφορές ούτε για τη συντέλεια, ούτε για πυρηνικά αλλά και ούτε για γενικευμένη κήρυξη πολέμου.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει να δικαιολογήσει την εισβολή του –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τις δυνάμεις για τη νίκη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου πριν από 77 χρόνια και αναφέρθηκε αμέσως στην Ουκρανία, λέγοντας:

«Το ίδιο είναι και τώρα. Αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η μέρα της νίκης είναι κοντά στην καρδιά του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών.

Ο Πούτιν είπε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας».

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση». Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο. «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας». «Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.

Δείτε την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

«Κόπηκαν» οι αεροπορικές επιδείξεις των μαχητικών και του αεροπλάνου Doomsday

Ερωτηματικά προκαλεί το γενονός ότι η προγραμματισμένη χαμηλή πτήση μαχητικών αεροσκαφών – μεταξύ των οποίων και το αεροσκάφος Doomsday – δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί αρκετές πρόβες.

Το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, δεν έκανε τελικά χαμηλή πτήση πάνω από την παρέλαση, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με την Daily Mail, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω κακοκαιρίας, ωστόσο «υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να οφείλεται σε φόβους ενδεχόμενης επίθεσης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook