Κατά της ένταξης δηλώνουν η Αριστερά και οι Πράσινοι της Σουηδίας, ενώ έξι στους δέκα Σουηδούς δηλώνουν υπέρ της εγκατάλειψης της ουδετερότητας.

Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Mαγκνταλένα ‘Αντερσον διαμηνύοντας ότι το επίσημο αίτημα θα διαβιβαστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη για να συγχρονιστεί, όπως είπε, με τη Φινλανδία.

«Η Σουηδία βιώνει μια επικίνδυνη πραγματικότητα», είπε η Σουηδή πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια για την «αναγκαιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Οι σημερινές προτάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που παρουσιάζουν οι ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας στα κοινοβούλια των χωρών τους επιβεβαιώνουν μια ιστορική αλλαγή πολιτικής δεκαετιών και σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την επικύρωση των προτάσεων θα ακολουθήσει η επίσημη αίτηση για ένταξη «υπό όρους» στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Μαραθώνιες συνεδριάσεις – Στόχος η συναίνεση

Από τη Στοκχόλμη η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αντριάνα Μαγγανιά μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον η χώρα έπειτα από μακρά ουδετερότητα, πλέον έχει ανάγκη τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει εν προκειμένω το ΝΑΤΟ, έναντι της ρωσικής απειλής. Οι όροι που θέτει είναι να μην έχει πυρηνικά όπλα ούτε και νατοϊκές βάσεις.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Φινλανδία, δια του προέδρου της Σαούλι Νιινίστο αναγνωρίζει ότι το γεωπολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν αφήνει μεγάλα «περιθώρια» για αμυντικά αδέσμευτες χώρες.

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε και αυτό από το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μόσχα: «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις»

Οι σκανδιναβικές αποφάσεις πυροδότησαν την οργή της Ρωσίας, που έκανε λόγο για πιθανή απειλή στην ασφάλεια της προειδοποιώντας για “συνέπειες”, αλλά και την τουρκική αντίδραση στους κόλπους της Συμμαχίας, σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα κράτη μέλη που έχουν ήδη εκφραστεί δια των εκπροσώπων τους ως θετικά διακείμενα απέναντι στην ένταξη των δύο χωρών.

Το Κρεμλίνο υποδέχτηκε τις εξελίξεις με νέες προειδοποιήσεις για «επιπτώσεις»

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε.

ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook