Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στη «Ζιλί»...

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με την υπόθεση «Ζιλί», όπου μια νεαρή γυναίκα καταγγέλλει ότι, από τα 13 έως τα 15 της χρόνια, έπεσε θύμα επανειλημμένων βιασμών από 20 πυροσβέστες. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι αυτή τη εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας, ώστε να κατοχυρώνεται η ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης.

Η «Ζιλί» (το πραγματικό της όνομα κρατείται κρυφό) ισχυρίζεται ότι το 2008, όταν ήταν 13 ετών γνώρισε τον Πιέρ, έναν πυροσβέστη που την βοήθησε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Ο Πιέρ, που βρήκε το τηλέφωνο της έφηβης από τον ιατρικό της φάκελο, προσπάθησε να την αποπλανήσει. Η «Ζιλί» καταγγέλλει ότι της ζήτησε να γδυθεί μπροστά του μέσω webcam. Όταν το κορίτσι το έκανε, έδωσε το τηλέφωνό της σε έναν άλλον πυροσβέστη, ο οποίος της ζήτησε το ίδιο.

Η μητέρα της κοπέλας είχε συγκινηθεί από το ενδιαφέρον των πυροσβεστών, που θεωρούσε ότι είχαν σώσει τη ζωή στην κόρη της. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ πήγε στο σπίτι της κοπέλας και η μητέρα της έβγαλε τον σκύλο βόλτα, έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στον πυροσβέστη. Τότε ο Πιέρ φέρεται να βίασε το κορίτσι: «Θεωρούσα ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θα έκανε κάτι τέτοιο» είπε η μητέρα…

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Πιέρ, οδήγησε την 14χρονη τότε στο διαμέρισμά του όπου φέρεται να τη βίασε ξανά. Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν δύο ακόμη συνάδελφοί του και η «Ζιλί» λέει ότι τη βίασαν ομαδικά. Οι επιθέσεις άνοιξαν έναν κύκλο κακοποίησης από άλλους πυροσβέστες, με την υγεία του κοριτσιού να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο…

Οι δικηγόροι της κοπέλας θα υποστηρίξουν στο δικαστήριο ότι και οι 20 πυροσβέστες που εμπλέκονται στην υπόθεση και υπηρετούν σε διαφορετικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες βιασμού. Προς το παρόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μόνο σε τρεις άνδρες που έχουν παραδεχθεί τις επαφές.

Η γαλλική νομοθεσία θεωρεί αδίκημα να κάνει σεξ κάποιος από θέση εξουσίας με ανήλικο άτομο κάτω των 18 ετών. Βάσει νόμου όμως, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για βιασμό, το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι εξαναγκάστηκε ή απειλήθηκε για να υποκύψει. Διαφορετικά, ο κατηγορούμενος διώκεται μόνο για «σεξουαλική παράβαση», αδίκημα για το οποίο η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 7 χρόνια. Στην περίπτωση του βιασμού, η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 20 χρόνια.

Φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν να αλλάξει ο νόμος ώστε να κατοχυρωθεί ως ηλικία συναίνεσης τα 15 έτη. Αυτό σημαίνει ότι το σεξ με νεότερο άτομο θα ισοδυναμεί με βιασμό…

Τον Μάρτιο του 2011, ανατέθηκε σε έναν δικαστή να διερευνήσει την υπόθεση και τον Ιούλιο του 2019, αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες βιασμού και να τις αντικαταστήσει με εκείνη του «συναινετικού σεξ με διείσδυση με ανήλικο άτομο κάτω των 15 ετών».

Όταν έμαθε το αποτέλεσμα της έρευνας το 2019, η «Ζιλί» έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Τον λόγο παίρνει αύριο το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο στη χώρα, που έχει τη δύναμη να δικαιώσει την «Ζιλί» ή να «σφραγίσει» τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη δικαιοσύνη.

Η γαλλική κοινή γνώμη πάντως φαίνεται πως έχει αποφασίσει…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook