Η ΕΕ προχωρά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι «27» κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για εμπάργκο των Ευρωπαίων στο ρωσικό πετρέλαιο κατά 90% το επόμενο διάστημα.

Με βάση τη συμφωνία της ΕΕ, ως το τέλος του 2022 πάνω από το 90% των εισαγωγών πετρελαίου θα τερματιστεί, συνεπώς πρόκειται για μια σημαντική ευρωπαϊκή παρέμβαση στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τους ρωσικούς πόρους. Αυτό θα συμβεί, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Πολωνία δεσμεύονται να εξαλείψουν τις εισαγωγές τους από τον αγωγό Ντρούζμπα ως τότε.

«Eπιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter αργά το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» σημείωσε ο κ. Μισέλ στον απόηχο του deal. Σε αντίστοιχο πανηγυρικό ύφος είχε εμφανιστεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία κατά την είσοδο της στη Σύνοδο είχε κρατήσει μικρό καλάθι για την προοπτική συμφωνίας.

Υπέρ μιας συμφωνίας άμεσα είχε ταχθεί εξ αρχής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν της άποψης ότι οι όποιες ενστάσεις θα υπερκεραστούν και θα υπάρξει «λευκός καπνός». Το μείζον για τον πρωθυπουργό θα ήταν να υπάρχει και κάποια παρέμβαση στο σκέλος της ενεργειακής ακρίβειας, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να αρκεστούμε στο εθνικό σχέδιο παρέμβασης σε αυτή τη φάση. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν με μέτρα αντίστοιχα με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης ή της προμήθειας εμβολίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι 27 αποφάσισαν να εξαιρέσουν τον αγωγό Druzhba από το εμπάργκο πετρελαίου εξαιρώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού για την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε ότι η διακοπή των προμηθειών θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας του.

Τι θα συζητήσουν σήμερα οι 27 της ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί σήμερα, στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα. Αναμένεται να συζητηθούν η ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook