Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Στον «πόντο» νικητής ο Μακρόν στον α΄γύρο
Μάχη στήθος με στήθος έδωσαν στον α΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ζαν Λικ Μελανσόν που φαινόταν να έχει οριακό προβάδισμα 0,4%.
Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο Εμανουέλ Μακρόν έστω και με πολύ μιρή διαφορά να επικρατεί σε ψήφους . Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».
Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους (μεταξύ 52 και 53% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν πήγε στην κάλπη την Κυριακή, νέο ρεκόρ που υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για μια ψηφοφορία που επισκιάστηκε από τις προεδρικές εκλογές.
«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τις δυνάμεις του να «ξεσπάσουν» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, ο Μελανσόν ενδέχεται να επηρεαστεί από την έλλειψη δεξαμενής ψήφων στον δεύτερο γύρο και από την ισχυρή αποχή που καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και στην εργατική τάξη, σύμφωνα με ειδικούς.
Εκλογική αναμέτρηση θρίλερ
Περίπου τέσσερις ώρες μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στη Γαλλία, αναλυτές και δημοσκόποι δεν ήταν ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα ποιο κόμμα ήλθε πρώτο σε ψήφους στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.
Ο συνασπισμός «Μαζί» του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial και 255 έως 295 έδρες σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).
Ολες οι Ειδήσεις
- Στέφανος Τσιτσιπάς: «Ουδέποτε του ζητήθηκε να επιδείξει άδεια οδήγησης που νομίμως κατέχει» – Η ανακοίνωση του δικηγόρου του
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινικές διώξεις για 6 κακουργήματα ασκήθηκαν στους 15 συλληφθέντες από την Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις (βίντεο)
- «The Voice of Greece»: Τα τελευταία εισιτήρια για τα live επεισόδια –Π.Μουζουράκης & Gadjo Dilo παρουσιάζουν ένα μοναδικό medley
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισαν με τον γιο τους
- Αυστραλία: Tρομοκρατική η επίθεση σε παραλία – Τουλάχιστον 10 νεκροί και πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς σε εβραϊκή γιορτή – 2 συλλήψεις (βίντεο)
- Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα – Λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτηση –Μελετάμε νέα μέτρα ενίσχυσης
- Συμβολικό κλείσιμο των Δήμων στις 16/12, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού
- Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Τα στοιχεία που «έκαψαν τον ανιψιό, ο γιός του γνωστού επιχειρηματία που καταζητείται και δύο νέα πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook