Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν με το κλείσιμο της κάλπης του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών της και χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν «πρόεδρο μειοψηφίας».

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI. Και φαίνεται να  παραμένει  μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.

Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαρίν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτοφανή αριθμό εδρών.

Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για “πολιτικό σεισμό” αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Για την ενωμένη Αριστερά, του Μελανσόν τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η Δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: Πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει -όπως φαίνεται- κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Η τέταρτη εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, μέσα σε δύο μήνες, σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Μακρόν: Προσεγγίζουμε μετριοπαθή κόμματα

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.
Ρυθμιστές οι Ρεπουμπλικανοί

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Δεν επανεκλέγονται στενοί σύμμαχοι του Μακρόν

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά την παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Μακρόν, παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε στις εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Ο Εθνικός Συναγερμός μιλάει για ήττα της προεδρικής παράταξης που οφείλεται στην “αλαζονεία” του Μακρόν

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία.

«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να ενώσει τους Γάλλους “πατριώτες”

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook