Μισό αιώνα μετά την αναγνώριση του δικαιώματος της άμβλωσης στις γυναίκες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις αμβλώσεις θα επηρεάσει δραματικά τα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική, ενώ πλέον οι επιμέρους πολιτείες θα μπορούν να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν τη διαδικασία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που περιορίζουν τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, με την απόφαση Roe v Wade («Ρόου εναντίον Γουέιντ») από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Η τωρινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε κατά πλειοψφία. Εξι από τους 9 δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εξηγώντας την άποψη της σημερινής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο υποστήριξε ότι «το σκεπτικό (για την απόφαση του 1973) ήταν εξαιρετικά αδύναμο, και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση στο ζήτημα των αμβλώσεων, πυροδότησε τη συζήτηση και έχει βαθύνει τον διχασμό».

Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, τονίζοντας: «Με λύπη – για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία – διαφωνούμε».

Αφορμή για την σημερινή απόφαση ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αφορά στην απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο επί χρόνια κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα.

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης. Προσθέτουν ότι θα μεταμορφώσει την πολιτική ζωή στη χώρα και θα φέρει ένα ντόμινο ολικών απαγορεύσεων σε περίπου τις μισές από τις 50 πολιτείες.

Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις.

Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο έδειχνε ότι το Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, θα ακύρωνε την απόφαση του 1973. Η πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού διαρροή προκάλεσε κινητοποιήσεις, αλλά μάλλον ήταν αργά.

Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, διχάζει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης φαίνεται πάντως ότι τάσσεται υπέρ της νομιποίησης. Πρόσφατη δημοσκόπηση, αναφέρουν οι New York Times δείχνει ότι το 62,3% ήταν υπέρ της διατήρησης της Roe v Wade και 37,8% ζητούσαν την ανατροπή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook