Η Μπολοσίτα είναι μια παραδοσιακή ηπειρώτικη συνταγή που οι γιαγιάδες μας μην πώ οι πρόγιαγιαδες μας μαγείρευαν για την ημέρα των Φώτων.

Τον καιρό εκείνο όπως μου αφηγήθηκε η μητέρα μου, από την προηγούμενη των Φώτων,  έβαζαν το φαγητό αυτό σε μια κατσαρόλα με καπάκι που γύρω – γύρω τοποθετούσαν, σφράγιζαν το καπάκι, με ζυμάρι για να κλείσει καλά και το άφηναν στη χόβολη το βράδυ όλη νύχτα έτσι ώστε όταν γύριζαν από την εκκλησία το άλλο πρωί αργά, το φαγητό αυτό να είναι έτοιμο.

Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη διαδικασία είναι ότι το φαγητό θέλει πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν σε μια κάπως πιο σύγχρονη μεταφορά ψησίματος:

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Ανάλογα με τον κόσμο που έχουμε – Για 4 άτομα για παράδειγμα θα χρειαστούμε:

-1,5 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες μέτριες

– 5-6 πατάτες

-4-5 κυδώνια

-2-3 φύλλα δάφνης, αλάτι μαύρο πιπέρι

– ½ λίτρο κόκκινο κρασί μπρούσικο

– ¾ του φλυτζανιού για τσάι λάδι

Εκτέλεση
-Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο τοποθετούμε μια στρώση κυδώνια, από πάνω κρέας, πατάτες, κυδώνια, κρέας, πατάτες.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το λάδι το κόκκινο κρασί, μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.

Βάζουμε στη φωτιά με μέγιστο το 9 κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο 5 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 με 8 ώρες, ανάλογα με τη δύναμη της φωτιάς. Κατά διαστήματα ανοίγουμε το καπάκι μην κάψουμε το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και κόκκινο κρασί.

Το φαγητό αυτό γίνεται λουκούμι, όπως θα διαπιστώσετε!!!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook