Το ερώτημα για την EBU είναι αν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού του Ισραήλ μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές δηλώσεις

Το τραγούδι της Έντν Γκόλαν που εκπροσωπεί το Ισραήλ μιλά έμμεσα για τη σφαγή την 7η Οκτωβρίου, κάτι πού απαγορεύεται από τους κανονισμούς της Eurovision.

Η Έντεν Γκόλαν και το τραγούδι της «October Rain» (βροχή του Οκτώβρη) επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν το Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας. Από τον τίτλο φαίνεται ότι υπάρχει μια έμμεση αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι στίχοι, αν και δεν αναφέρουν ρητά την επίθεση της 7ης του Οκτώβρη από τη Χαμάς στο Ισραήλ, παραπέμπουν χωρίς αμφιβολία σε αυτή σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές στο Ισραήλ.

«Χορεύοντας στην καταιγίδα
Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε
Πάρε με σπίτι
Και άφησε τον κόσμο πίσω
Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί
Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου
Οκτωβριανή βροχή» , είναι κάποιοι από τους στίχους που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN.
Το ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), διοργανώτρια του διαγωνισμού, είναι αν οι στίχοι του τραγουδιού μπορεί να θεωρηθούν πολιτικές δηλώσεις, τις οποίες η Eurovision απαγορεύει.

Η EBU είπε ότι «εξετάζει τους στίχους» και ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση. Τονίζει ακόμη ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάθε χώρας (που στέλνουν το τραγούδι στον διαγωνισμό) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέο τραγούδι ή να αλλάξουν τους στίχους.

Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι είναι σε συζητήσεις με την EBU, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το τραγούδι. «Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την EBU, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», πρόσθεσε ο ισραηλινός οργανισμός.

Η προοπτική της απαγόρευσης πυροδότησε οργή από τον ισραηλινό υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ, ο οποίος το χαρακτήρισε «σκανδαλώδες», που θεωρεί ότι είναι «συγκινητικό, εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook