Χάος επικρατεί στη Eurovision με αφορμή τις αντιδράσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και την αποπομπή της Ολλανδίας

Η Ιρλανδία έχασε την τελική πρόβα , από τη Νορβηγία και την Φινλανδία αποχώρησαν οι εκπρόσωποι που θα ανακοίνωναν την βαθμολογία, ο Γάλλος τραγουδιστής διέκοψε την τελική πρόβα για να κάνει ομιλία υπέρ της ειρήνης, η Μαρίνα Σάττι δεν μετείχε στην καθιερωμένη παρέλαση των σημαιών μετά από επεισόδιο με την Ισραηλινή αποστολή και η Ισπανία απείλησε με αποχώρηση μετά την αποβολή του Ολλανδού τραγουδιστή για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Νορβηγία
Η Αλεσάντρα Μέλε που είχε εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στην περσινή διοργάνωση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά λίγες ώρες πριν τον τελικό διαγωνισμό ότι αποχώρησε από τη θέση της και την ανακοίνωση των βαθμών της νορβηγικής επιτροπής.

«Απόψε έπρεπε να δώσω τους πόντους της Νορβηγίας στον τελικό της Eurovision», είπε σε ένα βίντεο στο Instagram. «Αν και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω, πήρα την απόφαση να αποσυρθώ. United By Music – το μότο της Eurovision – είναι ο λόγος που κάνω μουσική. Ενώστε τους ανθρώπους, φέρτε τους μαζί. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτές οι λέξεις είναι απλώς κενές λέξεις. Υπάρχει μια γενοκτονία σε εξέλιξη και σας ζητώ από όλους σας παρακαλώ να ανοίξετε τα μάτια σας, να ανοίξετε την καρδιά σας. Αφήστε την αγάπη να σας οδηγήσει στην αλήθεια. Είναι ακριβώς μπροστά σας. Ελεύθερη Παλαιστίνη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Μετά την αποχώρηση της Alessandra από την θέση του spokesperson της Νορβηγίας, και ο Käärijä ανακοίνωσε πως δεν θα ανακοινώσει το 12αρι της Φινλανδικής κριτικής επιτροπής!
Με μια ανακοίνωση σε story στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί:

Αποφάσισα να μην συμμετέχω ως spokesperson της Φινλανδικής επιτροπής στον αποψινό τελικό της Eurovision. To να δώσω πόντους απόψε, απλά δεν φαίνεται σωστό.»

Ακόμα δεν είναι γνωστό ποιός θα αντικαταστήσει τον Käärijä.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/05) έγινε η τελευταία γενική πρόβα πριν από τον τελικό της Eurovision 2024. Ωστόσο, σε αυτήν δεν παρουσιάστηκε το Bambie Thug που εκπροσωπεί στον διαγωνισμό την Ιρλανδία (αυτοπροσδιορίζεται ως non binary) και έπαιξε βίντεο από την εμφάνισή της στον ημιτελικό.
Λίγο αργότερα, σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε: «Υπήρχε μία κατάσταση όσο περιμέναμε να ανέβουμε στη σκηνή για την παρέλαση των χωρών, η οποία ένιωσα πως απαιτούσε την επείγουσα προσοχή της EBU. Η EBU έλαβε υπόψη αυτό το ζήτημα σοβαρά και είχαμε συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχασα τη γενική πρόβα – πραγματικά ζητώ συγγνώμη από τους fans που ήρθαν να με δουν. Ελπίζω να σας δω στη σκηνή απόψε».

Eurovision: Επεισόδιο με τη Μαρίνα Σάττι και μέλη της ισραηλινής αποστολής
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν οι ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης η Ελλάδα δεν πήρε μέρος στην έναρξη της πρόβας του τελικού, όπου κάνουν παρέλαση όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στα παρασκήνια του διαγωνισμού και λίγο πριν ξεκινήσει η πρόβα άτομο της αποστολής του Ισραήλ βιντεοσκοπούσε χωρίς καμία συγκατάθεση τα μέλη της ελληνικής αποστολής και προσπάθησε να φωτογραφίσει και την Μαρίνα Σάττι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξε μια λεκτική αντιπαράθεση με την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται. Επενέβησαν οι πιο ψύχραιμοι και οδήγησαν τις αποστολές σε διαφορετικά δωμάτια και για αυτό τον λόγο η Μαρίνα Σάττι δεν παρέλασε στον πρόβα του τελικού. Το ίδιο συνέβη και με την αποστολή της Ελβετίας και της Ιρλανδίας .

Eurovision: Έβγαλε λόγο για την ειρήνη και αποχώρησε ο Γάλλος τραγουδιστής
Ο Γάλλος τραγουδιστής σταμάτησε να τραγουδά στην τελική του πρόβα και έβγαλε λόγο για την ειρήνη.

«Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρεύτηκα να γίνω τραγουδιστής και να τραγουδήσω για την ειρήνη εδώ. Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να ενωθούμε μέσω της μουσικής, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη» ανέφερε από μικροφώνου ο Slimane όταν διέκοψε την πρόβα του.

Οι απειλές της Ισπανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που διοργανώνει τη Eurovision 2024, το πρωί του Σαββάτου (11/05), ανακοίνωσε την αποβολή της Ολλανδίας από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση χωρών, ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής (10/05), που το παρασκήνιο έκανε λόγο για τον αποκλεισμό της Ολλανδίας.

Χώρες – όπως η Ισπανία και η Εσθονία – απείλησαν με αποχώρηση την τελευταία στιγμή, αλλά δεν το έκαναν τελικά. Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Παρασκευής (10/05), η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο, RTVE, ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από την Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».


Επισημαίνεται ότι η Ισπανία είναι μία από τις «Big Five», δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook