Ο τραγουδιστής γίνεται ο πρώτος μη δυαδικός καλλιτέχνης που κερδίζει τη Eurovision. Το τραγούδι της Ελβετίας The Code, ήταν μια βαθιά προσωπική αφήγηση του αγώνα για την αποδοχή της μη δυαδικής ταυτότητάς του.

Η Ελβετία, με το 25χρονο Nemo και το τραγούδι «The Code», ξεχώρισε ανάμεσα στις 25 συμμετοχές που προκρίθηκαν στον τελικό.Το Nemo , που ήταν από τα φαβορί του διαγωνισμού κατάφερε να δώσει στην Ε΅λβετία την πολυπόθυτη νίκη μετά από 36 χρόνια.

Η τελευταία νίκη της Ελβετίας στη Eurovision ήταν το 1988 με τη Celin Dion. Ωστόσο, το Nemo κατάφερε μια ξεχωριστή νίκη, καθώς έγινε το πρώτο non binary άτομο που κέρδισε τον μουσικό διαγωνισμό.

Το τραγούδι «The Code» έκλεψε τις εντυπώσεις τη χθεσινή βραδιά της Eurovision και με 591 βαθμούς κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=CO_qJf-nW0k

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και συγκέντρωσαν 453 βαθμούς.

Το τραγούδι μοιράζεται ένα μήνυμα αποδοχής του εαυτού μας και την ελευθερία για τον καθένα από εμάς να ζήσει τη ζωή του ανοιχτά και χωρίς φόβο της κριτικής. Κατά την παραλαβή του βραβείου ο Nemo είπε: «Ελπίζω ότι αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη». Στη συνέχεια ερμήνευσε το τραγούδι του.

Ο τραγουδιστής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και πανηγύριζε στη σκηνή για τη νίκη του. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, το τρόπαιο προσγειώθηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα να σπάσει.

Κατάφερα και έσπασα τον κώδικα (Code, όπως το τραγούδι του), περνώντας τη non-binary σημαία μου μέσα στη διοργάνωση, ενώ η Eurovision μου το είχε απαγορεύσει. Επίσης, έσπασα το τρόπαιο, όμως αυτό μπορεί να επισκευαστεί. Ίσως και η Eurovision χρειάζεται… επίσκευές που και που» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το Nemo
To Nemo Mettler γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι Ελβετός ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός.

Προσδιορίζεται ως non binary, δηλαδή μη δυαδικό, άτομο και προτιμά τον ουδέτερο άρθρο όταν κάποιος αναφέρεται στον πρόσωπό του.

Το Nemo διαθέτει μια μοναδική φωνή και ενέργεια. Παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς.

Σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη του επιτυχία με το τραγούδι του Clownfisch και εμφανίστηκε στο X Factor.

Δύο χρόνια μετά έβγαλε το single «Du» που έγινε γρήγορα τεράστια επιτυχία στην Ελβετία.

Συμμετείχε επίσης στο μουσικό σόου The Masked Singer Switzerland.

Έχει κερδίσει τουλάχιστον πέντε μεγάλα μουσικά βραβεία στη χώρα του.

Σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2023 αποκάλυψε ότι προσδιορίζεται ως non binary και υπογράμμισε πως: «Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο».

Η επιτροπή της Ελβετίας για την Eurovision επέλεξε το Nemo και το The Code αφού άκουσε 400 διαφορετικά τραγούδια που υποβλήθηκαν στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Τον Δεκέμβριο του 2023 πέντε καλλιτέχνες και τραγούδια εμφανίστηκαν σε ακροάσεις στη Ζυρίχη, ενώ τρεις διαφορετικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν το Nemo και το τραγούδι του The Code.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook