H νέα ανακοίνωση της δικηγόρου του ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Άννας Βίσση «ωστόσο, επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, με σκοπό την διεκδίκηση των οφειλομένων σε αυτόν».

Ακραία και δημόσια η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Νίκου Καρβέλα και της Άννας Βίσση με αφορμή τη συναυλία στο ΟΑΚΑ γράφει ένα ακόμη κεφάλαιο με τη δήλωση της δικηγόρου του που ορίζει ρητά ότι ο συνθέτης θα αποφασίζει πλέον ποιος θα ερμηνεύει τα τραγούδια του, αφού πριν από μερικές ημέρες προχώρησε σε μερική ανάκληση της εντολής που είχε δώσει στον αρμόδιο Οργανισμό (ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση) για την διαχείριση του καλλιτεχνικού έργου του. Όπως αναφέρει η δικηγόρος του από τις 30/9/26 ο δημιουργός διαχειρίζεται τα δικαιώματα των τραγουδιών του στις δημόσιες εκτελέσεις τους (συναυλία, εμφανίσεις οιουδήποτε είδους και μορφής). Σε αυτά φυσικά, συγκατέγονται και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Άννα Βίσση.

Ειδικότερα στο δελτίο τύπου που απέστειλε η δικηγόρος του Νίκου Καρβέλα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου αναφέρονται τα εξής:
1. Ο κ. Νίκος Καρβέλας, ως δημιουργός των μουσικών έργων (συνθέσεων και στίχων), είναι ο δικαιούχος του συνόλου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των έργων αυτών. Η πλειονότητα των τραγουδιών του κ. Νίκου Καρβέλα έχει ερμηνευτεί από την κα Άννα Βίσση.

2. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (περιουσιακά και ηθικά), είναι απόλυτα. Αυτό σημαίνει ότι ο δημιουργός έχει δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει την εκμετάλλευση των έργων του σε οποιοδήποτε τρίτο.

3. Η ζωντανή ερμηνεία και εκτέλεση μουσικών έργων ενώπιον κοινού (π.χ. με συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις κ.λπ.) συγκαταλέγεται στα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης (εκτελεστικά δικαιώματα). Αποτελεί κοινή πρακτική διεθνώς, και εδώ και σχεδόν 100 χρόνια στην Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν των συνθετών και στιχουργών να αναθέτουν, για καθαρά πρακτικούς λόγους είσπραξης, την διαχείριση αυτή σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Η είσπραξη των δικαιωμάτων γίνεται βάσει αμοιβολογίου που είναι κοινό για όλους τους δημιουργούς- μέλη του ΟΣΔ.

4. Εν προκειμένω, ο κ. Νίκος Καρβέλας υπήρξε μέλος του ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση (δυνάμει σχετικής Σύμβασης Ανάθεσης) όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιουσιακή εξουσία των ζωντανών δημόσιων ερμηνειών/εκτελέσεων. Ο ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση χορήγησε άδεια στην εταιρία παραγωγής D&A LIVE CONCERTS για την διεξαγωγή της συναυλίας στο ΟΑΚΑ -όπως ήταν υποχρεωμένος από το ισχύον νομικό πλαίσιο-, μίας συναυλίας όπου το σύνολο σχεδόν των ερμηνευθέντων και εκτελεσθέντων τραγουδιών, αποτελούσαν έργα δημιουργίας του κ. Νίκου Καρβέλα.

5. Είναι πασίγνωστο στη συγκεκριμένη αγορά και διεθνώς καθιερωμένο, ότι η τυπική άδεια που χορηγείται από τον αρμόδιο ΟΣΔ, δεν υποκαθιστά, αλλά λειτουργεί παράλληλα με την ατομική συμφωνία που ο δημιουργός δύναται να διατηρεί με τον εκάστοτε χρήστη των έργων του (εταιρεία παραγωγής κλπ). Η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά συνήθης, ειδικά σε περιπτώσεις που μία συναυλία αφορά αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά μουσικά έργα του ίδιου δημιουργού. Oπως αναφέρει ο κ. Νίκος Καρβέλας στις ανακοινώσεις του, αυτή είναι η συμφωνία που ίσχυε όλα τα έτη συνεργασίας του με την κα Άννα Βίσση, συμπεριλαμβανομένης και της επίμαχης συναυλίας.

6. Λαμβανομένων υπόψιν των πρόσφατων γεγονότων και συμπεριφορών που περιγράφονται αναλυτικά στα ήδη εκδοθέντα Δελτία Τύπου του ίδιου του κ. Νίκου Καρβέλα, ενημερώνουμε με το παρόν ότι ο κ. Νίκος Καρβέλας, όπως έχει δικαίωμα, έχει ανακαλέσει από τον ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, κατ’εφαρμογήν της διάταξης του άρθρου 12 παρ.2 του Ν. 4481/2017, την εξουσία -μεταξύ άλλων- δημόσιας εκτέλεσης του συνόλου των μουσικών του έργων δια ζωντανών ερμηνειών/εκτελέσεων (π.χ. συναυλία, ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα διασκέδασης κλπ), ήδη από την 30η-9-2026. Συνακόλουθα, τα ως άνω ανακληθέντα δικαιώματα, εφεξής, δεν νομιμοποιείται ο ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση να τα αδειοδοτεί σε τρίτους χρήστες, αλλά πλέον διατηρούνται και ασκούνται αποκλειστικά από τον ίδιο τον δημιουργό/δικαιούχο ατομικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκος Καρβέλας παραμένει μέλος του ΟΣΔ για τη διαχείριση από τον τελευταίο άλλων περιουσιακών εξουσιών του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας επί των τραγουδιών του, όπως είναι η ραδιοφωνική, τηλεοπτική μετάδοση, δημόσια εκτέλεση μηχανικά αναπαραχθέντων έργων (δημόσια εκτέλεση χωρίς ζωντανή ερμηνεία σε καταστήματα υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος).

7. Συνακόλουθα, εφεξής ο κ. Νίκος Καρβέλας θα διαχειρίζεται και θα ασκεί τα απόλυτα δικαιώματά του επί των συνόλου των τραγουδιών του (συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών που έχει ερμηνεύσει η κα Αννα Βίσση) σε σχέση με την δημόσια εκτέλεσή τους με ζωντανή ερμηνεία (συναυλία, εμφανίσεις οιουδήποτε είδους και μορφής), αποκλειστικά ο ίδιος, σε ατομική βάση. Το εάν, πότε, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιόν θα χορηγεί τέτοιες άδειες, και, κυρίως, υπό ποιες συνθήκες θα παρουσιάζονται τα έργα του, θα αποφασίζεται αποκλειστικά από τον ίδιο.

8. Συναφώς, επισημαίνεται ότι ο κ. Νίκος Καρβέλας προτίθεται να υπαναχωρήσει από, άλλως και σε κάθε περίπτωση να καταγγείλει, οποιαδήποτε σύμβασή του με τρίτους μουσικούς εκδότες κ.λπ., και συνακόλουθα ο άνω δημιουργός θα διαχειρίζεται ατομικά και τα «μηχανικά» δικαιώματα αναπαραγωγής σε υλικούς ή/και άυλους φορείς ήχου ή ήχου και εικόνας, καθώς και τα on demand δικαιώματα. Απαγορεύεται, δε, οποιαδήποτε παραγωγή ή κυκλοφορία οποιουδήποτε μουσικού του έργου σε υλικό ή/και άυλο φορέα ήχου ή/και σε υλικό ή/και άυλο φορέα ήχου και εικόνας (π.χ. βιντεοκλίπ), χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδειά του, συμπεριλαμβανομένων οιωνδήποτε μουσικών έργων έχουν τυχόν ήδη ηχογραφηθεί.

9. Τέλος, ο κ. Νίκος Καρβέλας δεν έχει προβεί σε κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, όπως εσφαλμένως γράφτηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ. Νίκος Καρβέλας, ωστόσο, επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, με σκοπό την διεκδίκηση των οφειλομένων σε αυτόν.

Καρβέλας: «Αυτή δεν είναι η Άννα που ήξερα, αγάπησα & θαύμασα» – «Είναι χονδροειδές ψέμα ότι ζήτησα 1,5 εκατομμύριο ευρώ»
Το πρωί ο Νίκος Καρβέλας είχε μιλήσει για τη διαμάχη του με την Άννα Βίσση στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Άννα Βίσση είναι από εδώ και στο εξής ελεύθερη να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Όπως δήλωσε η ερμηνεύτρια έθεσε τον εαυτό της, εκτός πλαισίου οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας μαζί του. Συμπλήρωσε δε ότι ουδέποτε την εκβίασε ή την απείλησε, τονίζοντας ότι δεν ζήτησε 1,5 εκατ. ευρώ, μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ.

Στη δήλωση του ανέφερε:
«Η Άννα Βίσση, μιλώντας προφανώς και εξ ονόματος της εταιρείας παραγωγής, εξέδωσε χθες μια δημόσια ανακοίνωση ως απάντηση στο δελτίο Τύπου μου. Αυτά είναι όσα έχω να πω για την ώρα. Η εταιρεία παραγωγής και η Άννα υποστηρίζουν ότι ήμουν ενήμερος για τη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο και περήφανος για αυτό που θα παρουσίαζαν».
«Ενήμερος για το ίδιο το προαποφασισμένο ερήμην μου γεγονός ήμουν, όπως ενήμερη ήταν και όλη η Ελλάδα. Περήφανος, όχι. Και δεν υπήρξα ούτε είμαι περήφανος, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για την ανοχή που ανοήτως επέδειξα σε συμπεριφορές όπως αυτή της Άννας και της κυρίας Μέρμηγκα-Κούστα, οι οποίες άλλωστε μου απαγόρευσαν να έχω οποιοδήποτε ρόλο δημιουργικό ή συμβουλευτικό στη συγκεκριμένη συναυλία, προφανώς για να μην αλλοιώσω το είδος του θεάματος που μόνες τους είχαν προαποφασίσει να παρουσιάσουν»

«Αυτή δεν είναι η Άννα που ήξερα, αγάπησα & θαύμασα»
«Με την ανακοίνωσή της η Άννα Βίσση επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι υπήρχε συμφωνία σε όλες τις συνεργασίες μας για αμοιβή μου πέραν των πνευματικών δικαιωμάτων που εισπράττω μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Εμμέσως, αλλά σαφώς επιβεβαιώνει επίσης ότι η ίδια ήταν απολύτως ενήμερη και ενέκρινε την ντροπιαστική και σκόπιμα προσβλητική και υποτιμητική αλλαγή της θέσης δικής μου, των οικείων και των προσκεκλημένων μου και την απειλή της απαγόρευσης εισόδου μου στο Ολυμπιακό Στάδιο εάν εμφανιζόμουν για να καθίσω στην αρχική μου θέση. Δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο από το ότι αυτή δεν είναι η Άννα που εγώ ήξερα, αγάπησα και θαύμασα», αναφέρει ο Νίκος Καρβέλας.

«Είναι χονδροειδές ψέμα ότι ζήτησα 1,5 εκατομμύριο ευρώ»
Ο Νίκος Καρβέλας διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι απαίτησε το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, σημειώνοντας πως ζήτησε την αμοιβή που προβλεπόταν από την προϋπάρχουσα πάγια συμφωνία τους, καθώς και τα ανάλογα δικαιώματα από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

«Είναι χονδροειδές ψέμα ότι ζήτησα 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ζήτησα την ίδια αμοιβή που είχα λάβει βάσει της πάγιας συμφωνίας μου με την Άννα για τις συναυλίες στο Καλλιμάρμαρο. Επιπλέον, ασφαλώς των όποιων δικαιωμάτων είχα λαμβάνειν από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Αυτή και μόνο είναι η απόλυτη αλήθεια».
«Η θέση τους, αποφεύγω συνειδητά σκληρότερο χαρακτηρισμό, ήταν η ε

ξής: ή παίρνεις τα μισά ή δεν παίρνεις τίποτα. Και μάλιστα τα μισά υπό τον όρο να μη μιλήσω ποτέ αρνητικά για την Άννα. Αρνήθηκα κατηγορηματικά, μη δεχόμενος, όπως έχω αναφέρει στο δελτίο Τύπου μου, να παραιτηθώ την ελευθερία της γνώμης μου και να την ανταλλάξω με χρήμα».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις