Ο Φώτης Σεργουλόπουλος φοράει φουστανέλα και εξηγεί την ιστορία της (εικόνα)

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος φόρεσε φουστανέλα και πόζαρε δίπλα στην ελληνική σημαία, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Warning: Undefined variable $post in /var/www/vhosts/bigpost.gr/httpdocs/wp-content/themes/whsk_bigpostgr/functions/content.php on line 47
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/vhosts/bigpost.gr/httpdocs/wp-content/themes/whsk_bigpostgr/functions/content.php on line 47
Ο παρουσιαστής ππαρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ιστορία της φουστανέλας, του παραδοσιακού αυτού ανδρικού ενδύματος.
Ολόκληρη η ανάρτησή του:
Φουστανέλα. Η φουστανέλα είναι παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή επί το πλείστον πολύπτυχη λευκή φούστα, η οποία κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιο πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά.
Το γεγονός ότι οι παλαιότερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο,[1] ενώ ανάγει την ιστορική προέλευση της ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα, ωστόσο περί αυτού του θέματος υπάρχουν διάφορες απόψεις (βλ. παρακάτω). Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βλάχους[2] και από τους Αλβανούς, ιδίως από τους Τόσκηδες, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες[εκκρεμεί παραπομπή] καθώς και από Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Ρουμελιώτες και Πελοποννήσιους κυρίως.
Βρετανοί συγγραφείς που καταγράφουν οδοιπορικό στην περιοχή της Σαμαρίνας (1914) θεωρούν ότι η Αλβανική φουστανέλα προέρχεται από παρόμοιο ένδυμα που φορούσαν οι Βλάχοι και πιστεύουν ότι η αλβανική φουστανέλα υιοθετήθηκε και από τους Έλληνες ως καθολικά εθνική ενδυμασία μετά την Επανάσταση του 1821.[3] Μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα φοριόταν συστηματικά στην Ελλάδα, οπότε και σταδιακά αντικαταστήθηκε από “τα φράγκικα”, αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι. Σήμερα διατηρείται ως μέρος της στρατιωτικής στολής της Προεδρικής Φρουράς, ενώ χρησιμοποιείται και σε εθνικές εορτές, επετείους και αλλού. #wikipedia #200 #greekliberation #greece #1821
Ολες οι Ειδήσεις
- Γλυπτά Παρθενώνα: Μετά την απρέπεια Σούνακ μέχρι και ο Πιρς Μόργκαν λέει ότι «ήρθε η ώρα βα τα δώσουμε»
- Ο Χρυσοχοΐδης «ξήλωσε» τη διοικήτρια του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου»
- Εύη Βατίδου για Αλέξη Κούγια: «Δεν μου έκανε νέα πρόταση γάμου αλλά ποτέ δεν ξέρεις» (video)
- Βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη
- Επίθεση Σούνακ σε Μητσοτάκη: «Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις» – Έκανες μικροπολιτική αντέτεινε ο Στάρμερ
- Ηράκλειο: Στικάκια νικοτίνης χρησιμοποίησαν οι μαθητές που βρέθηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε Γυμνάσιο
- My Radio 104,6 – The Mappes Show: Μεγάλος ραδιομαραθώνιος για την ενίσχυσηβ του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ»
- Nότης Μαριάς: «Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω» ο Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον ΣιΤζινπίνγκ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook