Η έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα» ξεκίνησε τρεις ημέρες πριν από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική και ολοκληρώθηκε δύο ημέρες μετά. Πρόκειται για την τελευταία δημοσκόπηση πριν τον Αύγουστο, που διενεργήθηκε σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης ανασφάλειας και ανησυχίας για τον χειμώνα που ακολουθεί.

Χρονικά συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τρίτου έτους διακυβέρνησης της Ν.Δ., με γνωστή πλέον τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Η έρευνα αυτή, όπως και πλείστες άλλες, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ένα πολιτικό παράδοξο σε αξιολογήσεις, στάσεις και συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, ο εμπειρικός κανόνας είναι πως σε ανάλογες περιόδους κάθε διακυβέρνησης, το αίτημα της πολιτικής αλλαγής «εκλογές τώρα» ήταν ισχυρό, η δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού προβληματική και το όποιο κυβερνών κόμμα ήταν συνήθως δεύτερο στην πρόθεση ψήφου. Η τωρινή περίοδος, όμως, αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, αν όχι την πλέον αξιοπρόσεκτη, αν λάβουμε υπόψη τη δυσοίωνη συγκυρία μέσα στην οποία εντάσσεται. Καμία από τις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύει.

Περίπου έξι στους δέκα Ελληνες θεωρούν σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Η πλέον κατηγορηματική αυτή τη φορά δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να έπεισε την κοινή γνώμη, η οποία στην πλειοψηφία της έναν μήνα πριν ανέμενε εκλογές το φθινόπωρο, ενώ σήμερα πιστεύει πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και να συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας σε περιόδους κρίσεων.
Το κυβερνών κόμμα προηγείται τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην πρόθεση ψήφου, ενώ περισσότεροι παραμένουν αυτοί που επιθυμούν τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση (είτε αυτοδύναμη, είτε σε συνεργασία) απ’ όσους προτιμούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκοπική πορεία της Ν.Δ. καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο σχετικά σταθερή, ενώ το συγκριτικό πλεονέκτημα Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου παραμένει ισχυρό.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημάδια σταδιακής βελτίωσης, η οποία οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του και στη μείωση των διαρροών του προς το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο εξάμηνο αύξησε συνολικά το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου κατά 3%. Ανάλογη βελτίωση έχει και η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η δημοσκοπική αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διακριτή, ιδιαίτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά όχι ικανή να μεταβάλει σημαντικά τα χαρακτηριστικά της μεγάλης εικόνας.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σε καθοδική τάση. Καταγράφει σε σχέση με έναν μήνα πριν πτώση της τάξης του 1% και συνολική μείωση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης του 3%. Ωστόσο αρκετοί είναι οι αναποφάσιστοι που το περιλαμβάνουν στις ενδεχόμενες επιλογές τους.

Για τα μικρότερα κόμματα η εικόνα παραμένει σχετικά σταθερή, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες για την καταγραφή των τάσεων της περιόδου, αλλά μετά την απομάκρυνση των εκλογών έχουν σχετική σημασία ως προς τις εκλογικές εκτιμήσεις. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και σε συνθήκες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Προς το παρόν, καταγράφουμε τα πεπραγμένα και αφουγκραζόμαστε την κλαγγή των επερχομένων.

Πηγή: protothema.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook