Πρωτοφανής κόντρα ανάμεσα στο αυστραλιανό κράτος και την εταιρία social media

Σε πρωτοφανή όσο και πρωτόγνωρη όξυνση μεταξύ του ιδιωτικού διαδικτυακού κολοσσού Facebook και του Αυστραλιανού Κράτους οδηγήθηκε σήμερα η σχέση των δύο πλευρών με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείει την πρόσβαση σε σελίδες και λογαριασμούς με ενημερωτικό περιεχόμενο σε ολόκληρη την Αυστραλία αλλά και από το εξωτερικό προς αυτούς τους λογαριασμούς της εταιρίας.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής της ΕΡΤ από την Αυστραλία, συνέπεια της άνευ προηγουμένου κίνησης ήταν να «εξαφανιστεί» το περιεχόμενο πολλών χιλιάδων ενημερωτικών σελίδων στην πλατφόρμα, είτε επρόκειτο για επίσημους λογαριασμούς Μέσων Ενημέρωσης είτε ανεξάρτητης προέλευσης. Ο αποκλεισμός -που εφαρμόστηκε αυτόματα και σε πλήθος ομογενειακών ΜΜΕ- οδήγησε στο να ανασταλεί η λειτουργία και πολλών άλλων λογαριασμών που ανήκουν στο Αυστραλιανό Κράτος ή σχετίζονται μαζί του με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» και λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης από φορείς όπως η Αστυνομία, ενημερωτικές σελίδες των Υπηρεσιών αντιμετώπισης της πανδημίας, της Μετεωρολογικής υπηρεσίας, της πυροσβεστικής κ.α.

Με γραπτή δήλωση εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε πως η πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες θα αποκατασταθεί άμεσα καθώς «ο αποκλεισμός είναι γενικός και τα όρια μεταξύ ενημερωτικής η μη σελίδας, ασαφή».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Facebook ο Υπουργός Οικονομίας Josh Frydenberg χαρακτήρισε τον αποκλεισμό αυτών των σελίδων ως «μη αναγκαία πράξη η οποία έχει ήδη βλάψει την αξιοπιστία της εταιρίας».

Ο ίδιος, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο μέτοχο και ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg η οποία όμως δεν οδήγησε σε λύση ή συμβιβασμό.

Αιτία της διαμάχης η πρόθεση της Αυστραλίας να νομοθετήσει πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης όπως η Google οφείλουν να πληρώνουν τα Μέσα Ενημέρωσης για την ανάρτηση του περιεχομένου.

Κι ενώ με τη Google μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί της Αυστραλίας τις ίδιες ημέρες φαίνεται να κατέληξαν σε συμβιβασμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η Facebook αρνείται φοβούμενη πως τυχόν συμφωνία θα δημιουργήσει διεθνές προηγούμενο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook